Tanácsos lehet a bevitt flavonoidok változatosságát is növelni

0

A flavonoidok napi bevitelének mennyisége is fontos, de a bevitel változatossága további előnyöket nyújt – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

Nature Food folyóiratban június 2-án jelent meg a belfasti Queen’s University, a perthi Edith Cowan University (ECU) és a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatóinak közös cikke, amelyben nagy mintán, egy évtizeden keresztül követték nyomon a flavonoidok fogyasztásának előnyeit. Ezek a kutatások kimutatták, hogy azok, akik flavonoidokban gazdag, változatos étrendet fogyasztanak, például teát, bogyós gyümölcsöket, étcsokoládét és almát, csökkenthetik a súlyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát, és hosszabb életre számíthatnak. Az eredmények szerint a flavonoidok étrendi változatosságának növelése segíthet megelőzni olyan egészségügyi problémák kialakulását, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, valamint a daganatos és a neurológiai betegségek. A flavonoidok olyan növényi eredetű élelmiszerekben találhatók nagy mennyiségben, mint a tea, az áfonya, a szamóca, a narancs, az alma, a szőlő, sőt a vörösbor és az étcsokoládé.

A most közölt tanulmányban a kutatók több mint 120 ezer, 40 és 70 év közötti résztvevőt követtek nyomon több mint egy évtizeden keresztül. Ez az első ilyen jellegű tanulmány, amely arra utal, hogy a flavonoidok változatos típusainak fogyasztása előnyösebb, mintha egyszerűen csak nagy mennyiségben fogyasztanánk őket.

A tanulmány társszerzője, Aedín Cassidy professzor elmondta: “Már régóta tudjuk, hogy a sok élelmiszerben és italban természetesen jelen lévő, erős élettani hatással rendelkező bioaktív anyagok, a flavonoidok nagyobb mennyiségű bevitelével csökkenthető a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a Parkinson-kórhoz hasonló idegrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Laboratóriumi adatokból és klinikai vizsgálatokból azt is tudjuk, hogy a különböző flavonoidok eltérő módon hatnak: egyesek stabilizálják a vérnyomást, mások segítik a koleszterinszint szabályozását és csökkentik a gyulladásos reakciókat. Ez a tanulmány azért jelentős, mert eredményei arra utalnak, hogy a nagyobb mennyiségű és változatosabb fogyasztás nagyobb mértékben csökkentheti az egészségügyi problémákat, mint kizárólag egyetlen forrás fogyasztása.”

Az ECU kutatója, a tanulmány első szerzője, Dr. Benjamin Parmenter tette az első felfedezést, hogy a flavonoidokban gazdag étrend jót tesz az egészségnek. Így nyilatkozott: “A napi körülbelül 500 mg mennyiségű flavonoidbevitel 16%-kal alacsonyabb összesített halálozási kockázattal járt, valamint körülbelül 10%-kal csökkentette a szív-érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség- és a légzőszervi betegségek kockázatát. Ez nagyjából annyi flavonoid, amennyit két csésze tea fogyasztásával be lehet vinni. Azok azonban, akik a legváltozatosabb forrásokból származó flavonoidokat fogyasztották, még ennél is alacsonyabb kockázatot mutattak ezekre a betegségekre, még abban az esetben is, ha ugyanannyi flavonoidot fogyasztottak – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com