Bemutatta frissítő újdonságát a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet és a pécsi Trüffel Cukrászda: a borfagyi egyetlen gombócban adja vissza a felhasznált borok jellegzetes karakterjegyeit és a gyümölcsök kellemes ízvilágát. Az együttműködésből háromféle izgalmas borfagyi született, melyek május 29-én mutatkoztak be a cukrászda Hársfa úti kerthelyiségében.
A PTE SZBKI és a Trüffel Cukrászda különleges együttműködésre lépett, hogy a nyári hőségben egy igazán egyedi és frissítő élménnyel kápráztassa el a közönséget. A kísérletező kedv és a minőségi alapanyagok iránti elkötelezettség jegyében megalkotott fagylaltok a Pécsi Egyetemi Borbirtok kiváló borait ötvözik a Trüffel Cukrászda mesteri fagylaltkészítési tudományával. A kínálatban megtalálható a
könnyed Rozé-sárgadinnye, avagy Rose Melone, a frissítő Sauvignon Blanc-lime, művésznevén Zöld Szellő, valamint a harmonikus Zenit-körte ízkombináció, a Spicces Körte.
Mindhárom fagylalt a nyár esszenciáját hordozza magában, igazi ínyencség a felnőttek számára. Bár a borfagyik alkoholtartalma elenyésző, a kutatóintézet laboratóriumában pontosan bemért értékeket figyelembe véve mégis inkább a felnőtt közönség számára ajánlják ezt a különleges desszertet.
Ez egy elhanyagolható mennyiség, ezért is buzdítok mindenkit arra, hogy nyugodtan fogyassza ezt a terméket! Azt gondolom, hogy egy új ízvilágot és egy új lendületet tudunk adni annak is, hogy a nehezebb helyzetben lévő magyar borászoknak mutatunk egy új irányt, miként lehet értékesíteni a borokat, például úgy, hogy fagylaltokat, parféket és egyéb termékeket készítenek belőle – mondta az SZBKI elnöke, aki azt is megosztotta, nagyjából nyolc gombóc fagylaltot kellene megenni ahhoz, hogy egy deci bornak megfelelő alkoholmennyiség kerüljön egy felnőtt ember szervezetébe.
Rendkívül nagy megtiszteltetés volt a felkérés a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet részéről, hogy elkészítsük ezeket a termékeket – mondta Sztanics Balázs, a Trüffel ügyvezetője, majd hozzátette: Igyekeztünk ebből a társulásból megfelelő minőséget és ízharmóniát kihozni.
Nem egyedülálló a borfagylalt, hiszen mások is készítettek már hasonlót, de Pécsett mi vagyunk az elsők, pláne egyszerre három ízzel, melyek karaktere a bor és a gyümölcsök harmóniájából született meg – emelte ki Skultéti István főcukrász, aki azt is elárulta, hogy egy üveg bor nagyjából 5 kg hideg édesség elkészítéséhez elegendő. A Kutatóintézet főborásza, Ipacs-Szabó István elmondta, borfagyi valóban készült már máshol is az országban, de Zenit-alapút még biztosan senki nem kóstolhatott! Örömmel nyugtázta, hogy a fagylaltokban visszaköszönnek a Pécsi Egyetemi Borbirtok borainak jegyei és bízik abban, hogy a fagylalt után a borokat is szívesen kóstolják majd a vendégek.
Forrás: PTE