A szélsőséges időjárás felerősíti a neurológiai betegségek kockázatát

0
Több száz tanulmányt vizsgáltak át, melyekből kiderült az éghajlatváltozás negatív hatása az idegrendszerre – számol be a Magyar Neurológiai Társaság. 
Az University College London kutatóinak legfrisseb tanulmánya szerint az éghajlatváltozás súlyosbodása várhatóan negatívan befolyásolja majd az idegrendszeri betegségek előfordulási arányát és súlyosságát – írja az IFL Science.
Összesen 19 betegséget vizsgáltak, köztük a migrént, az Alzheimer-kórt, az epilepsziát, a szklerózis multiplexet, valamit a sztrókot is. Emellett olyan gyakori pszichiátriai rendellenességet is figyelembe vettek, mint a szorongás, a depresszió és a skizofrénia.
A tanulmány elkészítéséhez az elmúlt 55 év mintegy 332 kutatását is átvizsgálták, ezekből pedig kiderült, hogy az extrém időjárási körülmények, mint például a hőhullámok, már korábban felerősítették a kockázati tényezőket.
Megállapították, hogy számos mentális zavar előfordulási gyakorisága és halálozási kockázata összefüggésbe hozható a megnövekedett hőmérséklettel, annak napi ingadozásával, illetve a szélsőségesen meleggel és hideggel egyaránt.
„Egyértelmű bizonyíték van arra, hogy az éghajlat hatással van egyes agyi állapotokra, különösen a sztrókra és az idegrendszeri betegségekre. Vannak azonban olyan intézkedések, amelyeket már most megtehetünk és meg is kell tennünk” – mondta a kutatás vezető szerzője, Sanjay Sisodiya professzor.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com