Csökkenti az egészségügyi rizikófaktorokat a növényi alapú étrend követése

0

Egy irodalmi áttekintés a kockázati tényezők jelentős csökkenését mutatta ki szív-érrendszeri, daganatos és anyagcsere-betegségek esetén a növényi alapú étrend követése esetén – írja a MedicalOnline. 

PLOS ONE folyóiratban május 15-én jelent meg a Bolognai Egyetem kutatóinak cikke, amelyben egy átfogó áttekintést végeztek annak felmérésére, hogy az állati eredetű élelmiszerektől mentes, és növényekben vagy növényi eredetű élelmiszerekben gazdag étrend követése csökkenti-e a daganatos és a szív-érrendszeri betegségekhez kapcsolódó rizikófaktorokat, valamint mérsékli-e a halálozási kockázatot.

A vizsgálatra azért került sor, mert a rokkantság és a halálozás két vezető oka világszerte a daganatos és a szív- és érrendszeri betegségek, és korábbi tanulmányok az étrendet ezen betegségek egyik legfontosabb módosítható kockázati tényezőjeként azonosították. Ezek a korábbi kutatások azt is megállapították, hogy az egészségtelen étrend, amelyet a só, a cukor, a finomított gabonafélék és a feldolgozott vörös húsok fokozott bevitele, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek elégtelen fogyasztása jellemez, növelik a halálozási kockázatot és a rokkantság, valamilyen fogyatékkal, súlyos betegséggel töltött életévek számát. A vegán vagy vegetáriánus étrendet számos anyagcsere-betegség, például a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kezelésére ajánlják. Az utóbbi időben pedig a növényi alapú étrend népszerűsége az állatokkal való etikus bánásmóddal, a környezet állapotával és a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségekkel kapcsolatos növekvő aggodalmak miatt is jelentősen megnőtt. Tekintettel azonban a növényi alapú étrendek hatékonyságának értékelésével kapcsolatos vizsgálatok felépítésében mutatkozó jelentős heterogenitásra, meglehetősen korlátozottak a lehetőségek az egészségre és a fent említett betegségekre gyakorolt hatásaik átfogó értékelésére.

A mostani kutatás megállapította, hogy a vegán és vegetáriánus étrend jelentős javulással jár a glikémiás kontroll, a lipidprofil és a testtömegindex (BMI) tekintetében, valamint csökkenti a gyulladást, a rákbetegségek és az ischaemiás szívbetegség kockázatát. A szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő halálozás kockázata is alacsonyabbnak bizonyult a vegetáriánus étrend esetében. A terhes nők körében azonban a terhességi magas vérnyomás vagy cukorbetegség kockázata a vegetáriánus étrenddel összefüggésben nem mutatott változást.

Teljes tartalom

Forrás: medicalonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com