A 40 Hz-es frekvencia agytisztító hatása

0

Az MIT kutatói több olyan mechanizmust is feltártak, amely segíthet az Alzheimer-kór elleni küzdelemben – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

Nature február 28-án közölte a Massachusetts Institute of Technology kutatóinak cikkét, amelyben újabb bizonyítékokkal szolgáltak arra, hogy a 40 Hz-es gamma-agyritmussal (szinkron gamma oszcillációs frekvencia) villódzó fény és egyidejű kattogó hang valóban mérsékelni képes az Alzheimer-kór progresszióját.

A mostani vizsgálatban az az MIT Picower Institute for Learning and Memory kutatói genetikailag módosított 5XFAD egér modellszervezeteknél felfedeztek egy olyan kulcsfontosságú mechanizmust, amelyen keresztül a 40 Hz-es frekvencia kifejti hatását: az agy glimfatikus rendszerén keresztül az amiloid fehérjék kiürülése, eltávolítása következik be. A glimfatikus rendszer az agy egy nemrég felfedezett, az agyi vérerekkel párhuzamos “vízvezeték-hálózata”.

“Amióta csak 2016-ban közzétettük első eredményeinket, az emberek egyfolytában azt kérdezték tőlem, pontosan hogyan is működik ez a módszer? Például miért pont 40 Hz? Miért nem valami más frekvencia?” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Li-Huei Tsai, az MIT Aging Brain Initiative igazgatója, akinek pályájáról, korábbi munkásságáról részletesebben is beszámoltunk korábbi cikkünkben (Noninvazív audiovizuális terápiás eszköz az Alzheimer-kór kezelésében).

“Még nem rendelkezünk egyértelmű folyamatábrával a kezelés hatására bekövetkező biokémiai folyamatok pontos sorrendjéről” – jelentette ki a vizsgálatokat végző Mitch Murdock. “A vizsgálataink eredményei azonban bizonyítják ezt a fő glimfatikus útvonalakon keresztül történő kiürülési mechanizmust.”

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a glimfatikus rendszer az agyi salakanyagok kiürítésének kulcsfontosságú csatornája, és a kutatók feltételezték, hogy ezt a rendszert az agyi ritmusok szabályozhatják. Murdock és szerzőtársai a mostani vizsgálatsorozatban először megismételték a laboratórium korábbi eredményeit, miszerint a 40 Hz-es érzékszervi ingerlés növeli az idegi aktivitást az agyban, és ezzel párhuzamosan csökken az amiloidszint. Ezután azt vizsgálták, hogy megfigyelhető-e ezzel összefüggő változás azoknak a folyadékoknak a mennyiségében, amelyek a glimfatikus rendszeren keresztül a salakanyagok elszállítására szolgálnak. Nem kellett csalódniuk: a szenzoros gamma-stimulációval kezelt egerek agyszövetében megnövekedett agy-gerincvelői folyadék mennyiséget mérték a kezeletlen kontrollcsoporthoz képest, valamint az agyból távozó intersticiális folyadék mennyisége is növekedést mutatott. Sőt, a kezelt egerekben a folyadékot elvezető nyirokerek átmérője is megnagyobbodott, és kimutatható volt az amiloidok fokozott felhalmozódása a nyaki nyirokcsomókban, amely ennek a folyadékáramnak a kivezető helyéül szolgál – írja a lap.

Teljes tartalom

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com