A lakosság 6-8 százalékát érinti a depresszió

0

A depresszió a legjelentősebb és leggyakoribb pszichiátriai betegség, amely kezelhető, hangzott el a European Alliance Against Depression (EAAD) szervezésében tartott projektzáró konferencián hétfőn Brüsszelben – közölte az EAAD magyar tagja, a Végeken Egészséglélektani Alapítvány.

A depresszió a lakosság 6-8 százalékát érinti, 10 évvel csökkenti a várható élettartamot és az öngyilkosságok felét okozhatja.

A depresszió és az öngyilkosság megelőzésére fókuszáló nemzetközi szervezet, az EAAD nemzetközileg elismert, 18 országban megvalósított, bizonyítottan hatékony közösségi alapú beavatkozása jelentősen csökkenti a depresszió terheit és az öngyilkosságok számát – olvasható a dokumentumban.

A brüsszeli záróesemény célja az volt, hogy a résztvevők megosszák tapasztalataikat a megelőzésről, továbbá megvitassák a mentális egészség legjobb gyakorlati modelljeinek alkalmazási lehetőségeit. A depresszió és az öngyilkosság megelőzése túlmutat az egészségügyi ellátás határain.

A Végeken Egészséglélektani Alapítvány 2004 óta vesz részt az EAAD munkájában. Székely András az alapítvány vezetője arról beszélt, hogy az EAAD az emberekkel foglalkozó minden szakmában hasznos lehet.

A depresszió bárkit érinthet, és mihamarabbi felismerése és kezelése nagy szenvedéseket és elhúzódó, komoly károkat okozó időszakokat előzhet meg. 

A depresszió kezelhető, Magyarország minél több régiójába eljutva szeretnék a több mint 800 000 érintett ember és környezetének életét segíteni – áll az alapítvány közleményében.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com