Elvégezték az első robotasszisztált endometriózis-műtéteket a Semmelweis Egyetemen

0

Tovább bővült azoknak a nőgyógyászati beavatkozásoknak a köre, amelyeket szakmailag indokolt esetben robotasszisztált műtétként végeznek el a Semmelweis Egyetemen. Az első két sikeres, Da Vinci sebészrobot támogatta endometriózis-műtétet múlt év végén hajtotta végre dr. Szabó István, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese, egyetemi docense. Mint hangsúlyozta: a robottechnikát az endometriózis legsúlyosabb eseteiben érdemes bevetni, amikor a beleket, a húgyutakat és a nehezen megközelíthető anatómiai területeket is érinti a betegség – írja az egyetem.

Foró: Semmelweis Egyetem

Olyan érzés robottal operálni nekünk, konzolsebészeknek, mintha bent ülnénk a hasüregben – érzékelteti dr. Szabó István, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense, hogy milyen érzés a Da Vinci robot segítségével műteni.

Tíz és félszeres nagyítással, három dimenzióban látunk mindent, tetszőleges irányba mozgatva a kamerát. A hasüregen belül pedig bármerre – az emberi csuklónál lényegesen nagyobb mozgásterjedelemben – forgathatjuk a finom műszereket két »joystick« (master) segítségével

– részletezte. A klinika Üllői úti részlegének műtő- és endoteam vezetője múlt év végén végezte el az első két robotasszisztált endometriózis-műtétet a Semmelweis Egyetemen, miután megszerezte a szükséges nemzetközi tanúsítványt erre a speciális műtéttípusra is.

Az endometriózis Magyarországon mintegy 200 ezer, túlnyomó többségében fogamzóképes korú nőt érint, és igen gyakran áll a meddőség hátterében. A betegség során a normál esetben csak a méhen belül elhelyezkedő nyálkahártya más helyen is megjelenik, így például a hasüregben, a hashártyán, a petefészekben, vagy érintheti többek között a belet, húgyhólyagot is. A legsúlyosabb, ún. mélyen infiltráló endometriózis az esetek kb. ötödét teszi ki.

A robotasszisztált műtét az endometriózis legsúlyosabb formáiban szenvedő pácienseknek jelenthet egy új típusú műtéti lehetőséget. „Elsősorban azokban az esetekben használhatók ki a robot előnyei, amelyekben a legkülönbözőbb hasüregi szervek és/vagy a retroperitoneum (a hasüreg mögött elhelyezkedő tér) is érintettek, és a legmagasabb fokú precizitással, gyakorlatilag milliméteres pontossággal kell tudnunk ellátni az adott területeket” – emelte ki dr. Szabó István. A Da Vinci rendszer alkalmazásával műtét közben a sebész a betegnek beadott kontrasztanyag segítségével, egy kameraszűrő váltással jól elkülönítve (az ún. ICG technikával, más színnel) láthatja az egészséges és beteg szövetek határát, és a szöveti keringés minőségét is. Bélrezekció esetén például ellenőrizhető, hogy sikerült-e teljesen eltávolítani a kóros szövetet, illetve hogy a helyreállított szerv keringése megfelelő-e.

Fotó: Semmelweis Egyetem

Ezt a technikát rutinszerűen alkalmazzuk pl. méhtestrák esetében is, mivel lehetővé teszi, hogy nagyon pontosan csak a beteg nyirokcsomókat (Sentinel technika) távolítsuk el – mondta dr. Szabó István. Lehetőség van a beteg leleteit, képi dokumentációit egy gombnyomással a képernyő megosztásával megtekinteni műtét közben, anélkül, hogy a sebész akár csak pozíciót váltana a konzolban, ezzel jelentős segítséget nyújtva az operatőrnek.

A robotrendszer multidiszciplináris műtétre is alkalmas, mivel az egyetem dupla konzolos rendszert szerzett be, vagyis ketten is ülhetnek az irányító egységben egymás mellett. Így szükség esetén a másik konzolsebész egy gombnyomással átveheti (átadhatja) az operációt – mutatott rá dr. Szabó István.

Endometriózisos esetekben ez különösen hasznos lehet, ha például a betegség extrém kiterjedtsége miatt más társszakmára (pl. mellkassebész) is szükség van – tette hozzá. A dupla konzolos megoldásnak köszönhetően oktatásra is kiválóan alkalmas, mint a docens fogalmazott, gyakorlatilag minden műtét során ül mellette medikus, rezidens vagy olyan szakorvos, aki szeretne tanulni részletes anatómiát, feltárási módszereket, vagy esetleg Da Vincivel szeretne később operálni.

Fotó: Semmelweis Egyetem

A beavatkozás közben a konzolsebész a műtőasztaltól néhány méterre foglal helyet az irányító egységben, ugyanakkor fontos, hogy nincs egyetlen olyan mozzanata sem a folyamatnak, amelyet nem ő vezérel. Összesen hét pedál és két master (joystick) segítségével irányítja a műtőasztal felett álló négykarú robotot – emelte ki dr. Szabó István. A betegen ugyanúgy néhány pici metszést ejtenek csak, mint a laparoszkópos műtét esetén, ezeken keresztül vezetik be a robotkarok végén lévő szükséges eszközöket és a kamerát. Amellett, hogy a robotasszisztált technikával a legnagyobb precizitást igénylő esetekben nőhet a műtéti hatékonyság és eredményesség, a Da Vinci az orvos számára is jóval ergonomikusabb, kényelmesebb, ezáltal – főként több órás beavatkozásoknál – még fókuszáltabb munkát tesz lehetővé.

Az első Da Vinci robottal támogatott nőgyógyászati műtétet 2022. július 4-én végezték el a Semmelweis Egyetemen, ezt dr. Lintner Balázs klinikai főorvos hajtotta végre. Azóta több mint 220 ilyen beavatkozás történt ezen a szakterületen elsősorban onkológiai, valamint olyan jóindulatú megbetegedések esetén, amikor szakmailag nehezítő körülmény állt fenn (pl. súlyos elhízás, extrém miomatózis). A decemberi első két endometriózis műtétet januárban további 2 követte, dr. Szabó István azt tervezi, hogy az idén, 20-30 endometriózis műtétet végeznek el az új robot technikával.

Forrás: Semmelweis Egyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com