Darázscsípés -10 természetes, bevált módszer, ami azonnal hat!

0

Idén is nagyon sok darázzsal lehet találkozni szinte mindenhol, még a kertünkben is természetesen. A darázscsípéssel kapcsolatban Szélesi Ferenc főkertész tanácsait és 10 azonnal ható bevált módszerét olvashatjuk.

Normál reakció darázscsípés esetén

Normál esetben enyhe, viszkető duzzanat keletkezik a csípés helyén, azt pedig, hogy megcsíp minket egy darázs, biztosan észrevesszük, mert eléggé kellemetlen tud lenni. A darázs váladéka lúgos méreganyagit juttat a bőrünkbe, de a duzzanat normális körülmények között pár nap alatt elmúlik. A felnőtteknél rövid idő alatt szűnik meg a piros duzzanat, mint kisgyermekek esetében, mert az ő szervezetük még csak ismerkedik az idegen fehérjék legyőzésének folyamatával.

Az allergia jelei

Különböző tűneteket produkálhat a darázscsípés allergia, lehetnek ezek a tünetek enyhék, helyi panaszok, ugyanakkor kialakulhat nagyon súlyos, akár életveszélyes állapot is. Enyhébb panaszok közé lehet sorolni, ha a csípés helyén több napon keresztül tartósan fennálló, vörös, viszkető, viszonylag nagy átmérővel rendelkező duzzanat jelenik meg. Fontos megjegyezni, hogy (szerencsére ritkán) már az első csípés is súlyos rohamot válthat ki.

Ha azt vesszük észre, hogy a csípést követően bőrkiütések jelennek meg a testünkön 20-30 percen belül, vagy ha az ajkuk, a szemünk vizenyősen beduzzad, esetleg fulladás lép fel, azonnal induljunk az orvoshoz! A beteg állapota sajnos ilyenkor gyorsan romolhat, pár perc alatt kialakulhat a legsúlyosabb, akár végzetes kimenetelű reakció, az anafilaxia, melynek során vérnnomásesés, zavartság, hányás, heves szívverés, eszméletvesztés és sokk is kialakulhat.

A fejet ért csípés különösen veszélyes, főleg a szájüreg, illetve a garat csípése, ami allergia nélkül is végzetes következményekkel járhat a hirtelen fellépő erős duzzanat miatt! Éppen ezért kerüljük az édes folyadékok, alkoholos italok dobozból vagy üvegből való fogyasztását, mert észre sem vesszük, de már meg is történhet a baj!

Megoldások darázscsípés ellen természetesen:

  • Jégkocka – A hideg szűkíti az ereket, és megakadályozza a méreg terjedését. A fájdalom enyhülni fog, az irritáció pedig csökken.
  • Sütőpor – A sütőpor lúgosító hatása semlegesíti a darázscsípés savasságát. Keverjünk össze egy teáskanál sütőport néhány csepp vízzel, így egyfajta pasztát kaphatunk. Kenjük fel a csípés területére, és hagyjuk rajta legalább 10 percig. Pár óra elteltével ismételjük meg. Az irritáció és az égő érzés is csökkenni fog.
  • Bazsalikom – A csípés után a bizsergő érzés akár egy hétig is eltarthat. Ennek az enyhítésére alkalmazzunk bazsalikomot az érintett területen.
  • Lándzsás útifű – Minden udvaron, de az utak mentén is gyakran találkozhatunk ezzel a növénnyel, amely antibakteriális és fájdalomcsillapító hatása miatt hasznos darázscsípés enyhítésére.
  • Ecet – Egy kevés vízzel és sütőporral elkeverve az ecet lúgosító hatású, amely szintén jó a csípés savasságának semlegesítésére. Egy átitatott vattakoronggal fedjük be a csípés helyét, hogy azonnal enyhíthesse a fájdalmat.
  • Hagyma – Az egyik legismertebb hazai gyógymód. Dörzsöljük meg a csípést egy szelet frissen vágott hagymával, amelynek gyulladáscsökkentő hatása segít csökkenteni az irritációt. Ha nincs vöröshagymánk, a fokhagyma is használható.
  • Túró – A túrónak hűtő és bőrnyugtató hatása van. Tegyünk belőle egy keveset az érintett területre, és kötözzük rá egy vattakoronggal vagy rongydarabbal.
  • Méz – A méz nyugtatja a bőrt, csökkenti az irritációt és a gyulladást, de a hatás nem azonnali, ezért legyünk egy kicsit türelmesek.
  • Forró hő – A 40-50 °C-os hőmérsékletnél már kicsapódnak a fehérjék, ezért ha egy forró teafiltert ráteszünk a csípésre, az hasznos lehet a méreganyag semlegesítésében. De vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat!
  • Antihisztamin – Igaz, nem természetes megoldás, de nagyon hatásos szer. A darázs mérge olyan anyagokat tartalmaz, amelyek képesek allergiás reakciót kiváltani. A szervezet védelmi mechanizmusa során fájdalmat érzékelünk. Ennek megelőzésére érdemes antihisztamint bevenni.

Forrás: agraroldal.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com