Dr. Bitter István: Az elmebántalmak gyógyíthatók (!?)

0
Dr. Bitter István előadásával február 5-én elindult a Semmelweis Egyetem népszerű online szabadelőadás-sorozatának, a leggyakoribb betegségekről új ismereteket közlő Szenior Akadémiának tavaszi szemesztere. A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika professor emeritusa előadásában a szorongásos és stresszel kapcsolatos pszichiátriai betegségekről beszélt.

Dr. Bitter István Az elmebántalmak gyógyíthatók (?!) című előadásában három kórképcsoportot mutatott be, a szorongásos és stresszel kapcsolatos pszichiátriai betegségekről és a depresszióról részletesen beszélt, a szkizofréniára pedig a gyógyíthatóság kérdése mentén tért ki.

Kiemelte, hogy a pszichiátriai betegségek a cukorbetegséghez és a magas vérnyomáshoz hasonlóan népbetegségnek számítanak, rendkívül gyakoriak. Mint mondta, a lakosság 25 százalékának van élete során diagnosztizálható szorongásos vagy stressz által kiváltott betegsége. A depresszió ennél kevesebb embert érint, mintegy 15-20 százalék azok aránya, akik legalább egy depressziós epizódot átélnek, egy év alatt ez kb. 7-10 százalék, ami azt jelenti, hogy Magyarországon 7-800 ezer embernek van egy év alatt diagnosztizálható depressziója – foglalta össze. Az előadásban kitért a szorongásos kórképek gyakoriságában megmutatkozó nemi különbségekre, a koronavírus-járvány után megnövekedett szorongásos esetek korosztályok közötti eloszlására is.

A szorongásos betegségek között szólt a különféle fóbiákról, kitérve az izolált fóbiákra is, a pánikrohamról és a pánikbetegségről, a generalizált szorongásról, a szeparációs szorongásról, és az akut és poszttraumás stressz zavarról is. A kezelési lehetőségeket bemutatva kitért a pszichoterápiás kezelésre, az ingerelárasztás módszerére, a virtuális valóság és az avatar-terápia által nyújtott lehetőségekre is.

Dr. Bitter István áttekintette a depresszió jellemző tüneteit is, a szomorú hangulattól és az érdeklődés, illetve az örömkészség elvesztésétől kezdve a jelentős testsúlycsökkenésen vagy –gyarapodáson, a csökkent vagy fokozott alváson, az értéktelenség érzésén, önvádon, bűntudaton, depressziós téveszméken át az életuntságig, és az öngyilkossági gondolatokig. Miután részletezte a diagnosztikai kritériumokat, a gyógyszeres kezelés lehetőségéről is beszélt. Egy esettanulmányon keresztül bemutatta egy fóbiás és depressziós beteg kezelésének történetét is. Összefoglalásképp úgy fogalmazott, hogy a hazai várható élettartam szignifikánsan növelhető lenne a leggyakoribb szomatikus betegségekhez (hipertónia, cukorbetegség, daganatos és mozgásszervi betegségek) társuló depresszió hatékony kezelésével, és e betegek életminőségét is jelentősen javítanák ezek a terápiák.

Dr. Bitter István 1974-ben kapott általános orvosi diplomát a Semmelweis (akkor még: Orvostudományi) Egyetemen, azóta 7 év külföldi tartózkodást leszámítva a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján dolgozik. 2019 óta a klinika professor emeritusa. Szakvizsgázott neurológiából, pszichiátriából, pszichoterápiából és klinikai farmakológiából. Németországban, New Yorkban, Afrikában és a Közel-Keleten is dolgozott. Aktívan részt vett a betegellátásban, oktatásban és kutatásban. 2004-2014 között a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója volt. Kutatásainak központjában a pszichiátriában használatos gyógyszerek klinikai vizsgálata állt. Több hazai és nemzetközi tudományos társasában töltött be vezető szerepet (pl. Magyar Pszichiátriai Társaság, Pszichiátriai Világszövetség, Európai Pszichiátriai Társáság, European College of Neuropsychopharmacology). Az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának az elnöke. 2020-ban Széchenyi-díjat kapott.
Forrás: Semmelweis Egyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com