„Az egészségügy átalakításába nemcsak a szakmát, hanem a társadalmat is be kellene vonni”

0

A jelenleg zajló egészségügyi átalakításról és a lehetséges jó megoldásokról beszélgetett a Klubrádió Másrészről műsorában Svéd Tamás MOK főtitkár és Tótth Árpád, a norvégiai Helgelandi Kórház orvosigazgató-helyettese – írja a Magyar Orvosi Kamara. 

Tótth Árpád szerint a centralizáció nem szitokszó, de vannak olcsóbb és egyszerűbb szolgáltatások, amiket a lakosság közelében kell tartani, így például az ultrahang-és röntgenvizsgálatot, a szakorvosi konzultáció lehetőségét, a COPD-s beteg gondozását azért, hogy ne kelljen emiatt sok-sok kilométert utaznia a betegnek.

Svéd Tamás úgy látja, hogy a meglévő összegből is lehetne jobb és hatékonyabb egészségügyet működtetni, ugyanakkor ez az összeg jelenleg nem elengedő a 21. századi, Európa közepén lévő ország megfelelő minőségű ellátására. Úgy kellene finanszírozni a magyar kórházakat, hogy ki tudják fizetni a dolgozóikat, beszállítóikat, műszaki személyzetüket.

Elhangzott az is, hogy a megelőzésre jóval nagyobb figyelmet kellene fordítani, sürgősen rendezni kell a magán -és közellátás viszonyát, az átjárhatóság lehetőségét, hogy például egy magánrendelőben végzett ultrahang leletet elfogadjanak az állami ellátásban is.

A teljes videó itt tekinthető meg, a hanganyag pedig  innen  érhető el.

Forrás: Magyar Orvosi Kamara

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com