A fruktóz szerepe, mint kardiovaszkuláris rizikótényező

0

Az ételekben és italokban egyaránt megfigyelhető a fruktóz mennyiségének növekedése. Bizonyítékok támasztják alá, hogy nagyobb mennyiségben történő fogyasztása növeli a kardiovaszkuláris kockázatot, bár ennek a mögöttes mechanizmus még nem teljesen ismert.

A szív- és érrendszeri megbetegedések (CVD) a világban történt halálesetek egyharmadáért felelősek. Előbbi adat nyomós érv arra vonatkozóan, hogy a prevenciót átfogóan kell tehát értékelni és kezelni, nem pedig külön-külön az egyes rizikófaktorok mentén.

Az életmóddal egybefüggő rizikófaktorok csoportjába tartozik: csekély fizikai aktivitás, nagy BMI érték, alkoholfogyasztás, dohányzás és a táplálkozással kapcsolatos tényezők.

A táplálkozással kapcsolatos tényezők közé sorolhatók az egészségtelen étkezési szokások, mint a finomított ételek megnövekedett aránya az étrendben, egészségtelen zsírok, hozzáadott cukor és a nátrium túlzott bevitele.

Gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, rostok valamint halak és magok alacsony fogyasztása további egészségtelen étkezési szokásnak tekintendő.

A rendelkezésre álló publikációk és eredmények alapján elmondható, hogy még nem áll rendelkezésre egyértelmű összefüggés a CVD előfordulása és az egyszerű cukrok, például a szacharóz és a fruktóz, túlzásba vitt fogyasztása között.

Az összes cukorbevitel negatív összefüggést mutat a CVD-vel kapcsolatos halálozási adatok vonatkozásában. Továbbá a megnövekedett hozzáadott cukorbevitel előbbihez hasonló kapcsolatot mutat, függetlenül az energiabeviteltől.

A bőséges fruktózbevitel kapcsolatot mutat az emelkedett triglycerid szinttel csak úgy, mint az  inzulin rezisztenciával, diabeteses hyperuricaemia-val és nem-alkohol eredetű zsírmáj (NAFLD) betegséggel.

További longitudinális vizsgálatokat kell végezni az egyes cukrok és a CVD közötti lehetséges összefüggés teljes feltárása érdekében. Emellett szükséges a táplálkozási szokások javítása, főként a túlzott cukorfogyasztás csökkentése.

Forrás: Magyar Táplálkozástudományi Társaság / Táplálkozástudományi Morzsák

(Busnatu S-S, Salmen T, Pana M-A et al. The Role of Fructose as a Cardiovascular Risk Factor: An Update.
Metabolites 2022,12, 67. DOI: 10.3390/met)

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com