Hogyan válasszunk egészséges zsírokat?

0

A zsírok kiválasztásánál, ami igazán számít, hogy milyen típusú zsiradékot fogyasztunk. A rossz zsírok – telített és transzzsírsavak – megnövelik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. A jó zsírok – az egyszeresen és többszörösen telített zsírok – alacsony kockázatot jelentenek az egészségre. Az egészséges táplálkozás kulcsa, hogy a rossz zsírok helyett a jókat fogyasszuk.

1. Használjunk a sütéshez és fõzéshez növényi olajokat! Az olívaolaj, repceolaj és más növényi olajok gazdagon tartalmaznak szívbarát telítetlen zsírsavakat. A salátákat is készítsük olívaolaj alapú dresszinggel. Használjuk a saláta és zöldségöntetek készítéséhez vagy az olívaolaj alapú vinaigrette mártáshoz.

2. Kerüljük a transzzsírsavakat! Az élelmiszerüzletekben nézzük meg az ételek címkéjét, hogy tartalmaz-e transz-zsírsavat. Étteremben ne fogyasszunk bő olajban sült ételeket, kekszeket.

3. A vajat cseréljük margarinra! Válasszon olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak transzzsírsavakat, és figyeljen a címkén lévő összetevőkre, hogy még nyomokban se tartalmazzon belőlük.

4. Minden nap fogyasszunk omega3 zsírsavat! Forrásai: halak, diófélék, repceolaj.

5. Térjen át a sovány húsra és tejre! A vörös húsoknak (marha, sertés, bárány) és a tejtermékeknek magas a telített zsírsavtartalma. Válasszunk alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, sajtokat, és kis mennyiségben fogyasszunk vörös húsokat.

Bár még mindig fontos, hogy korlátozzuk az étrendünkben a koleszterin mennyiségét – különösen  cukorbetegség esetén – de a táplálkozással bevitt koleszterin mennyisége kevésbé fontos, mint a véráramban keringő koleszterin. A vér koleszterinszintjét leginkább az elfogyasztott összes zsiradék mennyisége befolyásolja.

Forrás: Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com