Orvosi cannabis alkalmazása sclerosis multiplexben

0
A sclerosis multiplexben a cannabis kedvező hatású lehet a tünetekre. Csökkentheti a krónikus fájdalmat, a spasticitást és az alvászavart, redukálja más tüneti gyógyszerek fogyasztását – írja a Magyar Neurológiai Társaság. 

A sclerosis multiplex a központi idegrendszer krónikus demielinizáló autoimmun megbetegedése. A fiatal felnőttek nem traumás neurológia rokkantságának a leggyakoribb oka és prevalenciája növekedést mutat. Az Egyesült Államokban több mit 700 ezer ember szenved tőle. A leggyakoribb tünetei az izomspasmus, a bizonytalan járás, a fájdalom, a tremor, depresszió, a fáradékonyság, valamint a kognitív zavar. A betegségmódosító szerek ugyan lassítják a progresszióját, de a kezelése komplex, számos tüneti készítményre is szorul a beteg. Utóbbiak körében gyakran opioidra. A jelenlegi tüneti terápia ellenére a betegek panaszosak. Szükség volna új hatóanyagokra is.

Az orvosi cannabist újabban kezdik alkalmazni a neurológiában. Összetétele változó, mivel eltérő cannabinoidokat tartalmaz. A tetrahidrocannabiol az egyik legfőbb, amely kétfajta G-protein-kapcsolt receptorhoz kötődik. A cannabinoid 1 típusú receptor a központi és a perifériás idegrendszerben található, a 2-es típus főleg a perifériás gyulladásos- és immunútvonalakban szerepel. Másik fontos cannabinoid a cannabidiol, amely a fenti receptorokon kívül szerotoninerg receptorokhoz is kapcsolódik, fokozza az endogén cannabinoid hatást és kölcsönhatásban van a citokróm P450 enzimmel. Az említett két hatóanyag szinergista hatású. Az Egyesült Államokban 3 cannabinoid alkalmazása ugyan engedélyezett, azonban sclerosis multiplex esetén nem. Más országokban is eltérő az engedélyezettség.

Oralis cannabiskivonattal (tetrahidrocannabinol és cannabidiol tartalmú) végeztek kettős vak, placebokontrollos vizsgálatot 279 sclerosis multiplexben szenvedő beteg bevonásával. A cannabis csoportban az izommerevség csaknem kétszer akkora arányban oldódott mint a placebo csoportban (29,4 versus 15,7%) és a fájdalmat is kedvezőben befolyásolta. A mellékhatások enyhék voltak, a betegek 10%-ánál léptek fel. A leggyakoribb mellékhatások a szédülés, szájszárazság, hugyúti infekció, gyengeség, fáradékonyság, valamint a fejfájás a voltak.

Retrospektív adatfeldogozást végeztek a szemlézett közlemény szerzői, amelyet ambuláns betegekkel végeztek. Az elemzés célja annak megállapítása volt, hogyan befolyásolja a cannabis a tüneteket és az egyéb gyógyszerelést, a beteg szubjektív panaszait, a kognitív állapotot és a mobilitást, valamint milyen mellékhatások lépnek fel. A bevont betegek legalább 18 évesek voltak, ismerten sclerosis multiplexben szenvedtek. Összehasonlították a kezdeti állapotukat két követési vizsgálattal.

A feldolgozásba 141 beteget vontak be. 98 beteg (70%) volt nő, átlag életkoruk 51 év volt. Korábban 44 beteg (31%) szedett rekreációs céllal cannabist. 113 (80%) beteg esetén az indikáció a krónikus fájdalom volt, 54-nél (38%) a spasticitás. Az alkalmazott átlagos készítmény volt, amely tetrahidrocannabinolt és cannabidiolt a szokásos arányban tartalmazta.

Súlyos mellékhatás nem fordult elő, enyhe is kis számban, kivéve a fáradékonyságot (11%-ban).

A betegek panaszait illetően a krónikus fájdalom csökkent a betegek 72%-ánál, az izom merevség 48%-uknál, az alvászavar 40%-uknál. De kisebb arányban az egyéb panaszok kedvező alakulását is észlelték: járási bizonytalanság csökkent 11%-uknál, az anxietás 11%-uknál, a fejfájás 9%-uknál, hangulat javult 9%-uknál, életminőség 7%-uknál.

A kezdetben tüneti kezelésként opioidokat használók 22%-a azt teljesen elhagyta, 32%-uknál az adat csökkenthető volt. Eszerint a cannabis alternatívája lehet a fájdalomcsillapító opioidoknak, Hasonló volt az eredmény a benzodiazepin fogyasztásra is. Néhány esetben az izomrelaxáns szedés is csökkent. A kognitív és mobilitási tesztbeli pontszám is javulási tendenciát mutatott, de ezt csak a betegek kis részénél mérték és rögzítették (28, illetve 18 betegen), ezért szignifikáns javulás nem ítélhető meg (Timed 25-Foot Walk test, Montreal Cognitive Assessment és a Mini-Mental State Examination).

A feldolgozás szerint tehát sclerosis multiplexben a cannabis kedvező hatású lehet a tünetekre. Csökkentheti a krónikus fájdalmat, a spasticitást és az alvászavart, redukálja más tüneti gyógyszerek fogyasztását. Az optimális adagolása nem ismert, feltehetőn egyéni. Egyensúlyozni kell a hatás és mellékhatások között. Szükség lenne prospektív vizsgálatok végzésére. Ezek eredménye alapján a jövőben az Egyesült Államokban lehetséges lesz legalizálni alkalmazását sclerosis multiplexben.

Forrás: Magyar Neurológiai Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com