Összefüggés a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a demencia kockázata között

0

A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek fogyasztását korábban már bizonyítottan összefüggésbe hozták különböző egészségkárosodások bekövetkezésével, mint a depresszió vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve az összhalálozással, a demencia kialakulásával való kapcsolatot azonban korábban nem vizsgálták.

A szerzők a UK Biobank széles spektrumú brit orvosbiológiai adatbázis 72083, 55 évnél idősebb résztvevőjének adatait vizsgálták átlagosan 10 éves követési idővel. A vizsgálatokhoz olyan alanyok adatait használták fel, akik a kiindulási időpontban nem szenvedtek demenciában és legalább két 24 órás diétaértékeléssel rendelkeztek.

A vizsgálat 2021 márciusában zajlott, a nagymértékben feldolgozott élelmiszereket a NOVA osztályozás alapján definiálták. Az összes demenciás esetet, mely magában foglalta az Alzheimer-kórt, illetve a vaszkuláris demenciát, a kapcsolódó kórházi és halálozási adatokkal támasztották alá. A szerzők összevetették a demencia kockázatának mértékét és a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek arányát a étrendben, emellett megvizsgálták, hogy a kockázat hogyan változna ezen élelmiszerek ugyanolyan mennyiségű feldolgozatlan, vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerre történő cseréjével.

A vizsgált alanyok közül 518 résztvevőnél alakult ki demencia, ebből 287 esetben Alzheimer-kór és 119 esetben vaszkuláris demencia igazolódott. A kiterjesztett modell alapján megállapították, hogy a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának 10%-os növelésével a demencia kockázata nőtt (kockázati arány: 1,25, Alzheimer-kór esetében 1,19 míg a vaszkuláris demencia esetében 1,28). Emellett megállapították, hogy a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek 10%-os cseréje a modell alapján 19%-kal csökkentené a demencia kialakulásának kockázatát.

Összességében a tanulmány arra mutat rá, hogy a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek nagyobb arányú fogyasztása növeli, míg ezen élelmiszerek helyettesítése feldolgozatlan, vagy csak minimálisan feldolgozott élelmiszerekkel csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát.

UK Biobank: egy olyan széles spektrumú orvosbiológiai adatbázis és kutatási forrás, amely fél millió brit résztvevő genetikai és egészségügyi adatait tartalmazza. Az adatbázis rendszeresen bővül és hozzáférhető a kutatók számára. (https://www.ukbiobank.ac.uk/)

NOVA osztályozás: A Center for Epidemiological Studies in Health and Nutrition, School of Public Health, University of Sao Paulo, Brazília által megalkotott élelmiszer osztályozási rendszer, mely az élelmiszereket 4 csoportra osztja a feldolgozási szintjüktől függően: 1. csoport: feldolgozás nélküli, vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek, 2. csoport: olajok, zsírok, só és cukor, 3. csoport: feldolgozott élelmiszerek, 4. csoport: nagymértékben feldolgozott élelmiszerek. (https://educhange.com/wp-content/uploads/2018/09/NOVA-Classification-ReferenceSheet.pdf)

Forrás: Magyar Táplálkozástudományi Társaság Hírlevél, 2023

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com