Országgyűlés – Változások a járóbeteg-szakellátásban

0

A képviselők 134 igen, 58 nem szavazattal szavazták meg a több mint félszáz törvényt módosító jogszabályt.

Rendelkeztek arról is, hogy a helyi önkormányzat által biztosított járóbeteg-szakellátásra – az egészségbiztosítás keretében – csak költségvetési szervként működő egészségügyi intézménnyel köthető finanszírozási szerződés. Minden önkormányzat köteles a gazdasági társaság formában működő járóbetegellátó szolgáltatóját költségvetési szervvé alakítani 2024. július 1-jéig. Kivételt képeznek azon gazdasági társaságok, amelyek nem kizárólag önkormányzati tulajdonban vannak. Az indoklás szerint az átalakításra azért van szükség, mert csak egycélú költségvetési szerv esetén biztosított, hogy az E-Alap finanszírozását kizárólag a járóbeteg-ellátásra fordítsák.

A CT-, valamint az MRI-vizsgálatok esetén az állam a jövőben maga biztosítja a közfinanszírozás alá eső ellátásokat, ezért jövő év november 1-jével megszüntetik azon finanszírozási vagy közreműködői szerződéseket, amelyeket a magánszolgáltatók kötöttek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel vagy az állami intézménnyel. Az érintett szolgáltatók kártalanításban részesülnek, és eszközeiket felajánlhatják az államnak megvételre. A változtatást a betegellátás hatékonyságának növelésével indokolták.

Új fogalomként határozták meg az egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatást, amelynek célja az indoklás szerint nagy értékű, többek között az egyéni gyógyszeradagolást lehetővé tevő beruházások megvalósításával az intézeti gyógyszertárak üzemeltetési és ellátási tevékenységének jelentős javulása. A jövőben az egészségügyért felelős miniszter rendeletet adhat ki arról, hogy bizonyos étrend-kiegészítők csak gyógyszertárban vagy a miniszter rendeletében meghatározott üzletekben hozhatók forgalomba.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com