Alvásriadó – Azonnali cselekvést sürget a Magyar Alvás Szövetség

0

A Magyar Alvás Szövetség azonnali cselekvésre szólítja fel a szülőket, a pedagógusokat az elektronikus médiát használó gyerekek és serdülők egészségének védelme érdekében.

A folyamatos és függő internet és mobiltelefon használat, a nem megfelelő tartalmak káros hatásai olyan következményekkel járnak, amelyek mentális egészségük rovására megy; a zaklatások és bántalmazások pszichés rombolásokat okozhatnak; a mindennapi életvitelük megváltozásának visszafordíthatatlan következményei lehetnek.

A személyes és társas kapcsolatok eltorzulása, a fizikai mozgásidő korlátozása mellett az alvás ideje és minősége is csökken, amelyek alvás zavarokhoz, alvás betegségekhez vezetnek. A szövetség szakemberei érzékelik az új jelenséget, amelyet alátámasztanak a Szinapszis Egészségkutató Intézettel végzett kutatásai adatok.

A serdülők mind nappal, mind este lefekvés előtt sok időt töltenek a képernyő előtt, melyek az alvás minőségére és az időtartamára is negatív hatással vannak – hangsúlyozza G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. Később fekszenek le, nehezen alszanak el, romlik az alvás minősége, így lerövidül az alvási idő. Az eszközök által kibocsájtott erős fénysugárzás a cirkadián ritmus késleltetésével megzavarhatja az alvás ritmust, fokozza az éberséget, ezzel nehezítve a nyugodt elalvást.

Nagyon fontos a szülők és a pedagógusok, valamint a felnőttek konszenzusa ebben a kérdésben, és az életkornak megfelelő megengedésben a következetesség.

Forrás: Magyar Alvás Szövetség, OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com