Ombudsman: erős szervezet jött létre a fogyatékossággal élők jogvédelmében

0

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Fogyatékosságügyi Főigazgatóságával olyan, erős jogosítványokkal rendelkező szervezeti egység jött létre, amely – a vonatkozó ENSZ-egyezmény (CRPD) elvárásainak is megfelelő – független mechanizmust jelent a hazai, fogyatékossággal élő emberek jogvédelme érdekében – mondta az alapvető jogok biztosa szerdán Debrecenben.

Kozma Ákos a főigazgatóság debreceni irodájának megnyitóján emlékeztetett arra, hogy januártól az ombudsmani hivatal az eddigi tevékenységén túl már közvetlenül is segíti, védi és ellenőrzi a fogyatékossággal élő emberek alapvető jogainak érvényesülését. Az iroda megnyitásával Debrecenben kezdte meg tevékenységét a biztosi hivatala fogyatékosságügyi főigazgatósága, amely az ombudsmani hivatal területi irodájával költözött új, az eddiginél nagyobb, akadálymentes ingatlanba.

Felidézte: Magyarország az elsők között csatlakozott a 2006-ban elfogadott CRPD-hoz, ennek kapcsán pedig az alapvető jogok biztosáról szóló törvény kifejezetten rögzítette, hogy az ombudsman a tevékenysége során – különösen hivatalból indított eljárások lefolytatásával – megkülönböztetett figyelmet fordít az egyezmény végrehajtásának segítésére, védelmére és ellenőrzésére. Kozma Ákos azt mondta, a magyar ombudsmani intézmény fennállása óta nagy hangsúlyt fektet a fogyatékossággal élő emberek ügyének előmozdítására.

„Az alapvető jogok biztosaként hivatalba lépésem kezdetétől kiemelt feladatomnak tekintem a CRPD elvei tényleges megvalósulásának elősegítését, a fogyatékossággal élő emberek számára a törvény előtti egyenlőség, az egyenlő bánásmód követelményének és az önálló életvitelnek a hazai elősegítését” – hangoztatta.

Kozma Ákos szerint mérföldkőnek tekinthető, hogy az Országgyűlés 2022 végén elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében a CRPD végrehajtását segítő, védő és ellenőrző független mechanizmus az ombudsman hatáskörébe került. Ezáltal 2023. január 1-jétől az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala elkülönült szervezeti egységeként létrejött Fogyatékosságügyi Főigazgatóság keretein belül immár közvetlenül is segítik, védik és ellenőrzik a fogyatékossággal élő emberek alapvető jogainak érvényesülését – tette hozzá.

„Folyamatosan monitorozzuk a fogyatékosságügy teljes hazai intézményrendszerének a működését, jogi szabályozottságát, véleményezzük a fogyatékosságügyi egyezmény végrehajtásáról szóló jelentéseket, javaslatokat. Új feladatkörünk az is, hogy ajánlásokat tehetünk a kormány tagjai számára a fogyatékossággal élő személyeket érintő kormányzati döntésekkel összefüggésben” – hangsúlyozta az ombudsman.

Hozzátette: az alapvető jogok biztosa eddig általános, alapjogi aspektusú problémafelvetéssel, a lehetséges megoldások körvonalazásával segítette elő a fogyatékossággal élőket megillető jogok, a jogegyenlőség és az esélyegyenlőség érvényesítését, ennek nyomán pedig az egyéni sérelmek orvoslását.

A hivatal továbbra is foglalkozik a specifikusan fogyatékosságügyi panaszokkal, vizsgálatokkal, az oktatás és az egészségügy monitorozása során is számos olyan kérdéssel, problémával találkozik az alapvető jogok biztosa, amely a fogyatékossággal élőket, családjukat érintik – magyarázta Kozma Ákos.

Bejelentette, hogy Fogyatékosságügyi Tanácsadó Testület alakul, e területen kiemelkedő elméleti tudással, illetve gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek részvételével. A testületben kiemelt szerepet kapnak a civil társadalmat reprezentáló szervezetek delegáltjai – mondta Kozma Ákos.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com