A menopauza és az emlékezetromlás

0

A megelőzés kulcsfontosságú az idősödő nők emlékezetromlásának csökkentésében. 

Minden nő átesik a menopauzán. Amikor egy nő menstruációs ciklusai véget érnek, a petefészkei abbahagyják a petesejtek termelését és az ösztrogénszint is csökken a szervezetében. Egy nő átlagosan 51 éves korában éri el a menopauzát és az egész folyamat 2-10 évig tarthat. Sok nő számára ezt az időszakot sajnálatosan szorongás és egyéb kellemetlenségek jellemzik az ösztrogénszint csökkenéséből fakadó alábbi tünetek miatt:

  • Szabálytalan menstruációs ciklusok
  • Hőhullámok
  • Alvásproblémák
  • Kisebb-nagyobb fájdalmak
  • Szabálytalan szívverés
  • Szédülés és fejfájások
  • Gyakoribb vizelési inger
  • Hangulatváltozások, például ingerlékenység, depresszió és szorongás
  • Fáradtság és koncentrációzavarok
  • Testsúlynövekedés és felfúvódás
  • Emésztési problémák

A menopauzán minden nő átesik, ezért a hangsúlyt hatásainak csökkentésére és az életminőség javítására kell helyezni. Az emlékezőképesség romlásának kockázata is növekszik a menopauza után. Ehhez sok különböző tényező hozzájárulhat, de egyszerű életmódváltoztatással tompítani lehet az öregedés hatásait és tovább meg lehet őrizni az agy egészségét és a friss elmeállapotot.

Minden ember agyi képességei változnak az életkor előrehaladtával. A legtöbb középkorú ember gondolkozási sebessége, elemző és problémamegoldó képessége hanyatlani kezd. Ez annak a következménye, hogy ezek a képességek közvetlenül kapcsolódnak a memóriához és más mentális funkciókhoz. Mivel a menopauza hatással van ezekre a képességekre, ez a memória romláshoz, koncentrációs zavarokhoz, zavaros gondolkozáshoz és a párhuzamos feladatvégzés képességének romlásához vezet.

A kognitív képességek csökkenésének legsúlyosabb formája a demencia, ami bénító hatással van az egyénre és lehetetlenné teszi az átlagos napi tevékenységek elvégzését. Ezzel szemben az életkorhoz kötődő mentális hanyatlás nem ugyanazoknak a folyamatoknak a következménye. Ez utóbbi miatt kissé feledékennyebbé válhatunk és kevésbé lesz hatékony a gondolkodásunk. A jó hír az, hogy az egészséges öregedés több tekintetben is az irányításunk alá vonható. Emellett szintén fontos, hogy az egészséges öregedés védelmet nyújthat a demencia ellen, ha az később mégis kialakulna.

A menopauza természetes lefolyása során és közvetlenül a menopauza után egyes nők feledékenységről és más kognitív problémákról számolnak be, ami aggodalomra adhat okot a szellemi képességek hanyatlásával kapcsolatban. A menopauza folyamatának során valóban előfordulhat kis mértékben a figyelem romlása több területen is, de nem valószínű, hogy a természetes menopauza tartósan rosszabb emlékezőképességhez vezetne. Nem áll rendelkezésünkre egy végérvényes lista arról, hogy mit kell pontosan tenni az emlékezőképesség romlásának csökkentésére, azonban a tudományos eredmények arra engednek következtetni, hogy bizonyos tevékenységi formák hasznosabbak másokhoz képest. A munka és szórakozás során bizonyos mentális aktivitási formák segíthetnek az agy egészségének megőrzésében.

A kutatások arra mutatnak rá, hogy a jó táplálkozást és a mentális, szociális, illetve testi stimulációt közösen alkalmazva nagyobb hatás érhető el az agyi funkciók fenntartásában és javításában, mint ha csupán egy módszert használnánk:

  1. Táplálkozás: Egy antioxidánsokban és olivaolajban gazdag Mediterrán étrend segíthet.
  2. D vitamin és B vitaminok: Segíthetnek az agy működésének javításában más aktivitási formákkal együtt.
  3. Más táplálékkiegészítők: A szója izoflavonok segítenek az emlékezet működésének javításában.
  4. Testi aktivitás: A gyors séták és egyéb aerobikus testmozgások hozzájárulhatnak a demencia kockázatának csökkentéséhez.
  5. Mindfulness: A tai chi javítja a memóriát a kutatások szerint.
  6. Mérsékelt alkoholfogyasztás: Az alkoholfogyasztás visszafogása segíthet a mentális egészség megőrzésében.
  7. A dohányzás befejezése: a dohányzással kapcsolatos mérgező anyagoktól való megszabadulás javíthat az agy egészségén.
  8. Mentális aktivitás: Fontos az agy stimulálásához.
  9. Társas élet: A kihívásokkal teli és kreatív kommunikáció, időtöltés is hasznos mentális szempontból.
  10. MHT (hormonterápia): Segít a menopauza kellemetlen vazomotoros tüneteinek enyhítésében.

Forrás: Magyar Menopausa Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com