Az időseknek is indokolt lehetne bevezetni az immunizációs naptárt

0

Ahogyan létezik gyermekkori immunizációs naptár, az időseknek ugyanilyen indokolt lehetne bevezetni azt – idézi a PharmaOnline az immunizációs világhét kapcsán Papp Lászlót, az RMC Clinics infektológus szakorvosát. 

Az oltás járhat kellemetlenségekkel, fájhat a szúrás, az izom, felléphet hőemelkedés, láz, hiszen kapunk valamit, ami megdolgoztatja az immunrendszert.

A hosszan tartó immunemlékezet a cél. De az oltás nem gyengíti le a szervezetet, az idősét sem. Az immunrendszerünk sokkal összetettebb, mint a laikus gondolná. A velünk együtt élő mikrobiommal együttesenkét lábon járó ökoszisztémák vagyunk. Egy kis oltás meg se kottyan neki – mondja Papp László, az RMC Clinics gyermekorvos-infektológus szakorvosa. – Mint minden más gyógyszert, az oltásokat is hosszú évekig tesztelik, még a piacra dobás után is. A legtöbb vakcina, amit elfogadnak, nagyon rigorózus humán klinikai kísérleteken megy át a biztonságosság és hatékonyság elvét is figyelembe véve.

Az oltás hatékony az idősek esetében is

Bár az idős emberek enyhébb oltási reakcióra számíthatnak, mivel az immunrendszerük gyengébb, de ez nem jelenti azt, hogy nem hatékony esetükben az oltás. Kissé csökken a hatékonyság összevetve a fiatalabb korcsoportokkal, de sokkal nagyobb arányban védettek az oltást felvettek.

Az immunemlékezet gyengébb ugyan, de az oltási mellékhatások is enyhébbek, a védettség pedig kimutathatóan magasabb az oltottak körében. Az oltások felvételének pedig nincs javasolt felső korhatára – teszi hozzá Papp László.

Krónikus betegek is kaphatnak oltást

Idős korban gyakoribb a krónikus betegség, azonban tévhit, hogy a senior oltási rend körébe tartozó oltások bizonyos krónikus betegségek esetén nem javasoltak. Élő, gyengítettkórokozót 50 év feletti felnőttnek nem adunk be, csak inaktivált, elölt vírust, így nem jelent az oltás plusz kockázatot a krónikus betegséggel élők számára.

Az időseknek ajánlott oltásokról

A szezonális influenza ellen évente javasolt az oltás mindenkinek a WHO ajánlása alapján. Létezik vakcina a tüdőgyulladás bakteriális (pneumococcus-okozta) formája ellen, 5-10 évente ezt is javasolják felvenni az időseknek, akik jellemzően az unokákon, gyerekeken keresztül is találkozhatnak a kórokozóval. Sok idős ember hobbija és kedvelt időtöltése a kertészkedés, így a földdel való foglalatoskodás és egyidejűleg a tövises növények által ejtett sérülések miatt a tetanusz elleni védőoltás is 10 évente javasolt. A bárányhimlő elleni oltásról tudják talán a legkevesebben, hogy ez is ajánlott, már 50 éves kor felett mindenkinek.

Időseknél (65 év felett) 2 vírus befolyásolja jelentősen az életet: az influenza és a bárányhimlő. A bárányhimlő vírus a herpesz víruscsaládba tartozik. Ha egyszer elkapjuk, halálunkig hordozzuk. Az övsömör betegség a bárányhimlő reaktiválódása, akkor, amikor gyengül az immunrendszer. Az egyik ilyen természetes gyengülés az időseknél általánosan jellemző. Tehát ők fokozottan veszélyeztetettek – avat be a részletekbe az infektológus.  A bárányhimlő nem úgy okoz halált, mint az influenza. Ebben az esetben nem jelen idejű fertőzés történik, mint az influenza esetében, hanem az emberben már benne rejtőző vírus reaktiválódik a legyengüléstől. Az idősek ilyenkor abban halnak meg, hogy az ilyen korban már gyakori vaszkuláris betegség/stroke/szívritmuszavar/diabétesz lassú progresszióját a fellángoló övsömör  felgyorsítja. Ha egy krónikus beteg élhetne még 3 évet, előfordulhat, hogy fél év alatt elmegy, mert az övsömör felgyorsítja az alapbetegség lefolyását. Fontos az életminőség, ne legyünk saját magunk ellenségei.

Forrás: pharmaonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com