Reformra szorul a gyógyszertárak helyzete

0

Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója a Spirit FM Aktuál című műsorában beszélt a patitkák jelenlegi helyzetéről. 

Marjai Tamás szerint az elmúlt 15 évben jelentősen romlott a gyógyszertárak gazdasági fenntarthatósága. Az előző évben jelentősen megnőtt a rezsijük, emellett az infláció miatt bérnövekedésre volt szükség, így a kiadásaik megnőttek, bevételeik viszont nem tudtak nőni.

Bevételeik túlnyomó többségét a tb-támogatott gyógyszerek forgalma adja, ezeknek ugyanis nem szabad ára van a támogatott ártól a gyógyszertárak nem térhetnek el – húzta alá. A szabott ár miatt meg van határozva, hogy a gyógyszertáraknak mennyi bevétele származhat ebből, ez azonban nem követte az inflációt. Hiába emelkedik a gyógyszerek ára, az itt engedélyezett árrés nem emelkedik – tette hozzá. Szerinte ez a rendszer reformra szorul.

A szakmai igazgató beszélt arról is: komoly problémát jelent, hogy a közforgalmú gyógyszertárak jelenleg nem elég vonzók a fiatalok számára, ezen változtatni kell. Mint mondta, 10-15 évvel ezelőtt versenyképes bért tudtak biztosítani, ma már ez jelentősen visszaesett, emellett a szakasszisztenseknél az is problémát jelent, hogy a szakképzés átalakítása miatt több változás is történt, a jelenlegi rendszerben van egy hosszabb kifutás, amely miatt 1-2 éven belül kevesebb szakasszisztenst fognak képezni. Ez a hiány azt jelenti, hogy a kisebb gyógyszertárakba nem fog elég munkaerő jutni – tette hozzá a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Forrás: Spirit FM 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com