Öt éven belül elkészülhet a mellrák elleni oltás

0
Sikerrel zárta a klinikai tesztek első szakaszát a Washingtoni Egyetem orvosi karán kifejlesztett, mellrák elleni oltóanyag. Az egyetem vakcinaközpontját vezető Nora Disis a Gizodónak elmondta, hogy reményeik szerint öt éven belül elkészülhet a széles körben is alkalmazható oltás – írja az Insider cikke nyomán az Index.

Oltásról oltásra legyőzzük a rákot  – mondta a szakember. A klinikai tesztek első fázisában a vakcinát 66 olyan nőn próbálták ki, akit korábban sikeresen kezeltek mellrákkal, de továbbra is fenyegeti őket a betegség visszatérte.

Az oltóanyag működésének lényege, hogy megtanítja az immunrendszert a HER2 nevű fehérje támadására. A HER2 fehérje a melldaganatok 30 százalékában túltermelődik, az egészséges sejtekhez képest százszoros mértékben. A szervezet védekezőrendszere, ha fenyegetésként felismeri az ilyen sejteket, el tudja pusztítani őket. Az oltást megkapó nők 80 százaléka életben volt a kutatás első tízéves szakaszának végén, ami jóval meghaladja a mellrákosoknál ötéves időszakra várt, 50 százalékos túlélési arányt.
Forrás: Index

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com