A többszörös koszorúér-betegség

0

Ha a szívben több eret is érint a szívkoszorúér-betegség, akkor az nagyon komolyan nehezíti a szív munkáját, illetve bonyolítja az orvosok dolgát is, ha az állapoton javítani akarnak.

A több eret is érintő szívkoszorúér-betegség ennek az elváltozásnak egy olyan típusa, amelyik több nagyobb artériáját is érinti a szívkoszorúereknek. Ez az állapot akkor alakul ki, amikor túl sok plakk épül be az artériák falába, és ez megnehezíti a véráramlást, amiért nehezebben jut el az oxigén és a tápanyag a szívizomba. A szívkoszorúér-betegség (CAD) az Amerikai Egyesült Államok és az iparilag fejlett társadalmak leggyakoribb szívbetegség fajtája, továbbá ez a leggyakoribb halálozási ok is. A többszörös koszorúér-betegség egy olyan lépcsőfoka ennek a betegségnek, amelyik legalább két fő verőeret érint. Ez az állapot súlyos komplikációkat okozhat.

Mi az a többszörös koszorúér-betegség?

A tudósok úgy határozzák meg a több eret érintő szívkoszorúér-betegséget, hogy ilyenkor legalább két fő szívkoszorú-artéria 70 százalékában áll be jelentős érszűkület, az érintett fő artériáknak az átmérője meghaladja a 2,5 millimétert. Ezt az állapotot atheroszklerózisként (érelmeszesedésként) ismerik, és akkor alakul ki, amikor plakkok fejlődnek ki, és emiatt az artériák fala megvastagodik, begyullad és megvastagodik. A plakk zsíros anyagokból képződik, koleszterint, elpusztult sejtanyagot, kalciumot és rostanyagot tartalmaz. A szívkoszorúér-artériák látják el a szívet vérrel, és a többeres szívkoszorúér-betegség súlyos komplikációkhoz vezethet, például szívinfarktushoz vagy szívelégtelenséghez.

A többeres szívkoszorúér-betegség tünetei

A többeres szívkoszorúér-betegség tünetei különböző tényezőktől függenek, például a betegség súlyosságától és más, az egészségi állapottól. Akinek stabilabb állapotban van a többeres szívkoszorúér-betegsége, annak jellemzően csak testedzés során jelentkeznek a tünetei. Az angina és a mellkasi fájdalom a leggyakoribb tünete, további szimptóma lehet a légszomj.

Fontos tudni, hogy az szívkoszorúér-betegségnek ez a fajtája számos további jellemzővel is rendelkezik:

  • rosszabbodhat a fizikai vagy érzelmi stressz hatására,
  • a pihenés vagy nitroglicerin alkalmazása csökkenti a tünetek intenzitását,
  • a fájdalom kisugározhat a nyakba vagy a bal karba,
  • a fájdalom a szegycsont alatt keletkezik és együttjár egy általános diszkomfortérzettel,
  • a beteg szédülhet, hányigere lehet, valamint verejtékezhet.

 

Vannak olyan többeres szívkoszorúér-betegséggel élők, akik gyomortájéki diszkomfortot éreznek, továbbá hányniuk is kell. Különösen gyakori ez a betegség idősebb nők és cukorbetegek körében.

Forrás: MKT

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com