A myocarditis, vagy más néven szívizomgyulladás

0

A myocarditis, magyarul szívizomgyulladás súlyos, ám ritkán előforduló állapot, ilyenkor gyulladás alakul ki a szívizomban vagy a szívfal középső, izmos részében.

A szívizomgyulladás gyengíti a szívet és az elektromos rendszerét. Emiatt pedig visszaesik a szív pumpálóképessége. Ez akut és gyorsan regenerálódó állapot is lehet. Ám akár krónikussá is válhat, és így több mint két hétig is eltarthat. Szélsőséges esetben a myocarditis miatt stroke, szívinfarktus, szívelégtelenség vagy akár halál is bekövetkezhet.

A szívizomgyulladás oka a legtöbb esetben ismeretlen marad. Sokszor vírusos fertőzés (például megfázás vagy influenza), baktériumos fertőzés (például diftéria, streptococcus) vagy gombás fertőzés (például Candida-fertőzés) miatt alakulhat ki a myocarditis. Ám gyógyszerek, autoimmunbetegség, valamint mérgező anyagok is kiválthatják.

A szívizomgyulladás nem mindig jár tünetekkel. Ám jelentkezhetnek az alábbi enyhe vagy súlyos tünetek: kimerültség, légszomj, láz, mellkasi fájdalom, erős, gyors vagy rendszertelen szívritmus, szédülés vagy ájulás, influenzaszerű tünetek (fejfájás, általános fájdalom a test különböző részein, ízületi fájdalom, torokfájás).

Egyes esetekben a szívizomgyulladáskor úgy érezhetjük magunkat, mintha szívinfarktusunk lenne. Ha ok nélkül, hirtelen mellkasi fájdalmat érzünk vagy erős légszomjunk van, akkor azonnal hívjunk mentőt.

Szakorvos tudja diagnosztizálni a myocarditist. A pácienseken általában fizikális vizsgálatot végeznek, valamint kikérdezik a saját és a családjuk kórelőzményét. Emellett az alábbi vizsgálatokkal alapozhatják meg a diagnózist: laboratóriumi vérvizsgálat, MRI, mellkasi röntgen, EKG, echokardiográfia, szívkatéteres vizsgálat vagy biopszia.

A szívizomgyulladás kezelésével a tüneteket célozzák meg, valamint a mögöttes betegséget próbálják kezelni, már ha felismerik. Akinek csak enyhe szívizomgyulladása van, annak elég csak pihennie és gyógyszert szednie. A súlyos betegeknek viszont akár az életük végéig gyógyszert kell szedniük vagy valamilyen implantátumot kapnak, valamint akár műtétet is elvégeznek rajtuk.

A megfelelő szívműködést életmódváltással lehet elősegíteni. Ehhez tartozik például a nátriumbevitel csökkentése, az alkoholfogyasztás mellőzése és a dohányzásról való leszokás. Akinek szívizomgyulladása van, azt általában eltiltják a versenysporttól, amíg a myocarditis aktív.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com