A koronavírus eredetéről szóló információk nyilvánosságáról fogadtak el törvényt

0

Az amerikai Képviselőház ellenszavazat nélkül megszavazta a koronavírus eredetéről szóló hírszerzési információk nyilvánosságáról szóló törvényt pénteken. 

A Kongresszus republikánus többségű alsóházában 419 szavazattal fogadták el a jogszabályt, amelyet a felsőház, a Szenátus már korábban jóváhagyott, és amely a vizsgálatok titkosságának megszüntetését írja elő. Michael Turner, a Képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus elnöke úgy fogalmazott, az amerikai közvélemény megérdemli, hogy választ kapjon a koronavírus-világjárvány minden szempontját illetően, ide értve azt is, hogy miként keletkezett, természetes úton jelent-e meg, vagy „laboratóriumhoz kapcsolódó eseményről” van-e szó. Jim Himes, a hírszerzési bizottság demokrata tagja a szavazás előtt azzal érvelt az elfogadás mellett, hogy az „átláthatóság a demokrácia sarokköve”.

A nyilvánosságról szóló törvényt Josh Hawley republikánus szenátor terjesztette elő. A törvény széleskörű kétpárti támogatása különös jelentőséggel bír az élesen megosztott amerikai politikában. A jogszabály az elfogadás után Joe Biden elé kerül aláírásra. A Fehér Ház egyelőre nem közölte, hogy az elnök aláírja-e a törvényt.

A koronavírus eredetéről szóló vita azután erősödött fel ismét, hogy február második felében nyilvánosságra került a szövetségi energiaügyi minisztérium jelentése, amely azt állapította meg, hogy „alacsony megbízhatósággal” ugyan, de a világjárványt okozó vírus nagy valószínűséggel egy, a kínai Vuhanban működő laboratóriumban történt baleset nyomán került ki. Múlt héten a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója egy interjúban szintén úgy nyilatkozott, a hírszerzési adatok abba az irányba mutatnak, hogy a vírus a legnagyobb valószínűséggel egy laboratóriumból származik. Christopher Wray a Fox News-nak adott interjúban azzal vádolta Kínát, hogy próbálja akadályozni és összezavarni az Egyesült államok és szövetségeseinek vizsgálatát.

A Fehér Ház többször is úgy nyilatkozott, hogy az amerikai hírszerzőszervezetek között nincs egyetértés a koronavírus eredetét illetően, sőt sokan azon az állásponton vannak, hogy nincs elegendő információ a bizonyossághoz. Az Egyesült Államok hírszerzőközösségéhez 18 kormányzati szervezetet sorolnak, ide tartozik az energiaügyi minisztérium és az FBI is.

Március 11-én lesz három éve annak, hogy az Egészségügyi Világszervezet pandémiává nyilvánította a SARS-CoV-2 vírus okozta járványt, amelynek első eseteit a kínai Vuhanban regisztrálták 2019 decemberében.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com