2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer a long-COVID megelőzésében

0

A metformin különösen az enyhe vagy közepesen súlyos COVID-19 fertőzésben szenvedők körében 42%-kal csökkentette a hosszú COVID-fertőzést.

2021 januárja és 2022 februárja között Dr. Carolyn Bramante (University of Minnesota) és munkatársai az Egyesült Államokban zajló a COVID-OUT nevű klinikai vizsgálatban három orális gyógyszert teszteltek, amelyek COVID-ban gyakorolt jótékony hatásáról az irodalomban sok adat volt; a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt metformint, a parazita ellenes ivermectint és az antidepresszáns fluvoxamint. A randomizált vizsgálat valamennyi résztvevője az orvosok, a gondozók, a betegek előtt ismeretlen volt a szedett gyógyszer fajtája és a vizsgálóknak nem volt személyes kapcsolat a betegekkel.

A kutatók olyan 30-85 év közötti, túlsúlyos vagy elhízott betegeket vontak be, akiknek dokumentálták a COVID-19 fertőzését, 7 napnál kevesebb ideig voltak tüneteik, nem volt ismert korábbi fertőzésük, és a pozitív COVID tesztet követő 3 napon belül csatlakoztak a vizsgálathoz. A 300 napon át történő megfigyelés során a résztvevők havonkénti ellenőrzés keretében jelezték, hogy kezelőorvosuk diagnosztizált-e nálunk long-COVID szindrómát, és ha a beteg beleegyezését adta, ezt az orvosi feljegyzésekben ellenőrizték is.

A gyógyszereket előre csomagolták dobozokban, napi futárszolgálattal juttatták el a betegekhez. A metformint 14 napig adták: az első napon 500 milligrammot, a következő 4 napon naponta kétszer 500 milligrammot, majd a fennmaradó 9 nap során reggel és este is 1000 milligrammot. Az 1323 vizsgált személy közül 1125-en egyeztek bele a hosszú távú COVID követésbe, 564-en a metformin-csoportban és 561-en a vak placebo-csoportban. Az átlagéletkor 45 év volt, 56%-uk volt a nő, közülük 7% volt terhes. A tünetek megjelenésétől a gyógyszeres kezelés megkezdéséig átlagosan 5 nap telt el, a betegek 47%-a 4 napon belül kezdte el szedni a gyógyszert. Körülbelül 55%-uk megkapta az alap COVID-19 oltási sorozatot, 5,1%-uk pedig az emlékeztető oltást is a vizsgálatba történt belépés előtt.

A résztvevők 8,4%-a számolt be arról, hogy long-COVID diagnózist kapott. A metformint szedők 6,3%-ánál alakult ki hosszú COVID, szemben a placebót szedők 10,6%-ával. A metformin kockázat csökkentő hatása 42%-kal volt nagyobb a placebóhoz képest, ami konzisztens volt az egyes alcsoportokban, beleértve a vakcinázási státuszt és a különböző SARS-CoV-2 változatok okozta betegségeket. Ha a metformin szedését a COVID-19 tüneteinek megjelenése után kevesebb mint 4 nappal kezdték el, a hatás potenciálisan még nagyobb volt, a long-COVID kialakulása 64%-kal csökkent, szemben a tünetek után 4 napon túl kezdett metformin szedés eredményeként kialakult 36%-os csökkenéssel.

Sem az ivermectin, sem a fluvoxamin nem mutatkozott hatásosnak a hosszú távú COVID megelőzésében – írja a lap.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com