Megújult az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet műtőkomplexuma

0

Európa egyik legjobban felszerelt idegsebészeti műtőkomplexuma épült meg Budapesten, miután befejeződött az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) műtőinek átfogó felújítása – jelentette be Erőss Loránd, az OMIII főigazgató főorvosa a beruházásról és az új gyógyászati lehetőségekről tartott keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Erőss Loránd elmondta, a több mint 350 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően négy műtőbe telepítettek új orvosi műszereket, de az eszközbeszerzések mellett olyan informatikai fejlesztés is megvalósult, amely a világ élvonalába emelte az intézményt.

A csaknem egy évig tartó nagyszabású rekonstrukció során Európa legjobb digitális hálózatának kábelrendszerét építették be a falakba, így lehetővé vált a műtét során keletkezett adatok tárolása, gyors továbbítása és valós idejű megjelenítése – magyarázta a főigazgató, hozzátéve: a betegadatok, az MR- és CT-képek, valamint a műtét alatt keletkező képi adatok – például a mikroszkóp vagy az endoszkóp felvételei – már beavatkozás közben továbbíthatók a műtőn kívülre.

Ez a lehetőség nagyban megkönnyíti az orvosi döntéshozatalt, javítja a betegbiztonságot, a személyzet együttműködését, sőt az oktatásban is új távlatokat nyit – hangsúlyozta Erőss Loránd. Megjegyezte: a gondos műtéti tervezés és a minőségi technológia ezen a területen elengedhetetlen, hiszen a beavatkozásoknál milliméteres pontosságra van szükség.

Az főigazgató főorvos felidézte, hogy az OMIII 2021-ben jött létre az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet, valamint az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet fúziójával, és évente mintegy négyezer idegsebészeti beavatkozást hajtanak végre az intézményben.

Kitért arra is, hogy élen járnak az új technológiák kifejlesztésében: a stroke-diagnosztikában például mesterséges intelligenciát használnak, emellett náluk hajtották végre Magyarország első robotasszisztált agyműtétjét, valamint a 3D képi megjelenítésre alkalmas exoscope technológiát is az intézetben alkalmazták először.

Erőss Loránd beszámolt továbbá arról, hogy intézményük 28 stroke-centrummal áll összeköttetésben, és ezek közül bárhová is viszik be a beteget, a gyors adattovábbításnak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően mindössze néhány perc alatt megszületik a döntés arról, hogy milyen beavatkozásra van szükség és hol látják el a beteget. A legmodernebb technológiák alkalmazása nemcsak az életminőség javulását eredményezi, de a betegek jelentős százalékánál egyenesen életmentő – húzta alá.

Horváth Lajos, a kórház stratégiai és informatikai igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az intézményben megvalósult fejlesztések maximálisan kiszolgálják a betegellátást, a kutatást és az oktatást. Mindez szerinte szerves folytatása, „intézményi ráépülése” az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) létrehozásának is, amely ugyancsak az egységes rendszer megalkotását szolgálja. A végső cél, hogy az orvosi döntéshozatal során a lehető legtöbb információ álljon rendelkezésre – fogalmazott Horváth Lajos.

A sajtó képviselőinek az intézményvezetők gyakorlatban is bemutatták az új technológiát: a résztvevők több, aktuálisan zajló műtéti beavatkozás mozzanatait élőben követhették a tájékoztató ideje alatt, egyebek mellett megtekinthették egy agykamrába vezetett endoszkóp kivetített, élő felvételét is.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com