Közel háromezren haltak meg eutanáziával tavaly Belgiumban

0

Belgiumban tavaly 2966 ember halt meg eutanáziával, ami az eddigi legmagasabb éves adat az orvos által végzett, tervezett halált lehetővé tevő, 2002. május 28-án hatályba lépett belga törvény elfogadása óta – tájékoztatott a francia nyelvű La Libre Belgique napilap kedden, az illetékes belga szövetségi bizottság (CFCEE) jelentésére támaszkodva.

A beszámoló szerint az eutanáziát igénylők száma évről évre növekszik Belgiumban, a 2021-es adatokhoz képest 9,85 százalékkal magasabbak a tavalyi számok.

A 2022-ben bejelentett eutanáziás elhalálozások aránya az összes halálozás 2,5 százaléka volt az országban, szemben a 2021-es 2,4 százalékkal. A „kegyes halállal” elhunyt emberek túlnyomó többsége (69,9 százalék) 70 év feletti, 42,2 százalékuk pedig 80 év feletti volt. A 40 év alattiak által kért eutanázia ritka (1,2 százalék) – közölték. Az eutanázia felét (50,5 százalék) a kérvényező otthonában hajtották végre, ez az adat enyhe csökkenést mutat 2021-hez képest – írták.

Az idősotthonokban az eutanáziás esetek száma továbbra is növekszik, tavaly 16,4 százalék volt, míg a kórházakban és végstádiumú betegek számára fenntartott palliatív osztályokon végzett művi elhalálozási adatok stabilak maradtak (31,8 százalék). Az esetek túlnyomó többségében (82,7 százalék) az orvosi szakvélemény is az volt, hogy az érintett halála a közeljövőben bekövetkezhet.

A legtöbb esetben a rákos daganatokkal küzdő betegek (59,9 százalék) kérték az eutanáziát, majd a több krónikus betegséggel küzdő, polipatológiai betegek (19,6 százalék), illetve az idegrendszeri (8,9 százalék), a keringési zavarokkal küzdő (3,7 százalék), valamint a légzőrendszeri betegségekben szenvedők (3 százalék).

A világon elsőként Hollandia legalizálta az eutanáziát 2002-ben, és még ugyanabban az évben Belgium is elfogadta a vonatkozó törvényt. 2008-ban Luxemburg is csatlakozott az eutanáziát engedélyező országok sorához. Aktív eutanáziát, azaz a halál bekövetkeztének közvetlen segítését a jogszabályok Európában a Benelux-országok mellett Spanyolországban engedik meg 2021 óta.

A napilap emlékeztetett: a belga törvény lehetővé teszi az orvos számára, hogy a beteg kérésére eutanáziát végezzen több feltétel teljesülése esetén. Az eljárást mindig orvosnak kell elvégeznie, aki nem lehet a beteg családtagja. Az eutanázia iránti kérelemnek „önkéntesnek, átgondoltnak és ismétlődőnek” kell lennie, és nem történhet külső befolyásolás hatására. Kizárólag akkor igényelhető, ha a kérelmező súlyos és gyógyíthatatlan betegségben szenved, amelynek fizikai vagy pszichológiai tüneteit nem lehet enyhíteni.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com