Kilátástalan helyzetben az addiktológia

0

Az utcán élő szerhasználóknak nagyon kis esélye van a felépülésre: az őket megkereső programok leépültek, a kórházi befogadás hónapokig tart és idén két rehabilitációs központ is bezár. Köztük az egyik egyedüli, ahol fiatal lányokat fogadtak be – írja a Drogriporter. 

„A legnagyobb probléma a klienseink körében a teljes kilátástalanság,” fogalmazta meg egy szakember a fővárosi ártalomcsökkentő szolgáltatók találkozóján, amit a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (BKEF) részéről kezdeményeztünk.

És nem volt egyedül. Hasonlóan nyilatkozott több más segítő is azok közül, akik az ellátórendszer „frontvonalában”, az utcán keresik meg a szerhasználókat. „Hiába megyek oda a szerhasználó klienshez, hogy motiváljam a változásra, ha teljesen bizonytalan a lakhatása, az egzisztenciája.” Esélye nincs felépülni az utcán, panaszolják.

A lakhatás valóban kardinális probléma, ami szervesen összefügg a nagyvárosi drogfüggőség legláthatóbb, és ezért aztán a lakosság számára is leginkább zavaró jelenségeivel.A társadalom margóján élők, az intézetből utcára került fiatalok, a hajléktalanok, a városi mikroszegregátumok zsúfolt, rossz lakásainak lakói adják a dizájner drogok fogyasztóinak folyamatos utánpótlását. A nyomor, az otthontalanság, a feldolgozatlan traumák, a kirekesztettség, az utcai léttel, az illegalitás határmezsgyéit áthágó megélhetési stratégiákkal járó stressz olyan mérgező elegyet alkotnak, ami szinte kiált a rövid távon enyhülést, de hosszú távon függőséget hozó szerekért. Mint amilyen az olcsó, könnyen hozzáférhető „kristály”, a katinon nevű stimulánsokat tartalmazó szer. Amit a fogyasztók elsősorban fóliáról szívnak, orrba szippantanak, néha injektálnak.

És még ha el is jut az utcai szerhasználó odáig, hogy változtatni akar: hónapokig kell ma arra várni, hogy valaki bejusson egy kórház addiktológiai osztályára.Sokszor nagyon magas a bejutási küszöb. 8 nap absztinenciát követelnek meg a felvétel feltételeként, ami a segítők szerint gyakran teljesíthetetlen akadályt jelent a klienseiknek. Gyakori a szerhasználók körében az ún. kettős diagnózis: a függőség mellett valamilyen pszichiátrai zavar, amelyek egymást gerjesztik és súlyosbítják, és lehetetlenné teszik a külön-külön való felépülést. Sajnos a magyar pszichiátrai ellátás nincs felkészülve az ilyen emberek fogadására, és jellemzően elhajtja őket.

Teljes tartalom

Forrás: drogriporter.444.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com