Javult a szülészeti ellátás minősége Magyarországon

0

Javult a szülészeti ellátás minősége és csökkent az újszülött-halálozás hazánkban – írja a Magyar Nemzet az Euro-Peristat legfrissebb publikációja alapján. 

Hazánk az újszülött-halálozások arányában az Európai Unió középmezőnyéhez tartozik, megelőzve a horvát, holland, lengyel, máltai, sőt a belga és ír tagállamokat is – derült ki az Euro-Peristat publikációjából, amely összesen 31 ország  – huszonhét európai uniós tagállam, valamint Svájc, Norvégia, Izland és az Egyesült Királyság – szülészeti eredményeit követi nyomon és monitorozza. A szülészeti ellátás minőségét négy témakörben vizsgálják: az újszülöttek és a csecsemők egészségi mutatói, az anyák egészségi mutatói, valamint a lakosság egészségi állapotának elemzése mellett az egészségügyi ellátás jellemzőit is figyelik.

A hazai szülészeti ellátás minőségi paraméterei megfelelnek az ország gazdasági fejlettségének. Egyes mutatókban – mint például az újszülött-halálozás – jó eredményeink vannak, míg más paraméterekben gyengébben álltunk 2015-ben, de az ötéves ciklus alatt folyamatos fejlődés volt kimutatható – fogalmazott Sziller István, az Euro-Peristat hazai képviselője és a Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórház orvosigazgató-helyettese. A születés körüli adatok gyűjtése hazánkban csaknem százéves múltra tekint vissza. Tauffer Vilmos professzor munkásságának köszönhetően az országos statisztikai adatgyűjtés 1931. január 1-jén kezdődött és azóta is folyamatos. A nemrég publikált jelentésből kiderül az is, amíg a felmérésben részt vevő országokban folyamatos csökkenés látható a császármetszések vonatkozásában, nálunk hosszú évek óta a születések közel fele sebészeti úton zajlik. Egy másik rangsorból pedig az derül ki – megelőzve a belgákat, horvátokat, hollandokat és lengyeleket –, hogy hazánkban a terhesség 22. vagy a 24. után élve született babák túlélési esélyei közel azonosak.

Forrás: Magyar Nemzet

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com