Évente több millió tonnával nő az egyszer használatos műanyagok termelése

0

A szigorodó szabályozás ellenére évente több millió tonnával nő az egyszer használatos műanyagok termelése, és a gyártók keveset tesznek a probléma kezeléséért, derült ki egy friss kutatásból. Egy amerikai és egy kínai cég termeli a legtöbbet – írja a Világgazdaság. 

Az egyszer használatos műanyag gyártása 2019 és 2021 között évi hatmillió tonnával nőtt, annak ellenére, hogy globálisan egyre szigorúbbak a szabályok, mivel ez jelenti az egyik legsúlyosabb környezetvédelmi veszélyt. Hatalmas mennyiségű egyszer használatos műanyagot temetnek szemétlerakókba, vagy kerül a folyókba és a tengerekbe, a gyártása pedig nagymértékben hozzájárul a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátásához.

Ezeknek a szennyező anyagoknak a gyártása ugyan némileg visszaesett az utóbbi időben, az egyszer használatos műanyag „szűz” fosszilis energiaforrásokból való előállítása még messze nem érte el a csúcspontját, és az újrahasznosított alapanyagok használata továbbra is a legjobb esetben is marginális tevékenység – derül ki az ausztrál Minderoo Foundation indexéből, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra.

Senkinek ne legyenek kétségei afelől, hogy a műanyaghulladék-válság jelentősen romlani fog, mielőtt éves bázison csökkenne az egyszer használatos termékek fogyasztása

– emelte ki a Reuters az alapítvány közleményéből.

A szűz polimerek legnagyobb gyártója az amerikai Exxon Mobil, a második helyen a kínai Sinopec áll, és utóbbi építette, illetve tervezi építeni a legtöbb új gyártóegységet a 2019 és 2027 közötti időszakban. A kínai vállalat 2027-ben már ötmillió tonna előállítására lesz képes, megelőzve az Exxon Mobilt, amelynek a kapacitása négymillió tonna lesz. Egyik cég sem kommentálta a jelentésben foglaltakat – írja a lap.

Forrás: VG

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com