A WHO szerint a madárinfluenza miatt törhet ki a következő világjárvány

0
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a madárinfluenza miatt törhet ki a következő globális világjárvány. A figyelmeztetést azután adták ki, hogy megfigyelték a madárinfluenza H1N5 törzsének madarakról emlősökre történő átterjedését – számol be az Index. 

A vírustörzset olyan emlősökben azonosították, mint a vidra, a nyest és a róka, ami miatt a szakértők úgy vélik, hogy a vírus hamarosan az emberi szervezetben is megjelenhet.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója február 8-án egy online sajtótájékoztató keretében azt tanácsolta a nemzeteknek, hogy szorosan kövesék figyelemmel a vírust, hogy idejekorán kiszűrjék az emlősöknél jelentkező fertőzéseket. Az igazgató elmondta, hogy bár az emberi fertőzés kockázata még alacsony, „nem feltételezhetjük, hogy ez így is marad, és fel kell készülnünk a status quo bármilyen változására”.

A tudósok már régóta figyelmeztetnek a madárinfluenza emlősökre és végül az emberre való átterjedésének veszélyére. A vírus akár egy szezonális influenzával is kombinálódhat, ami a következő világjárványt okozhatja. A vírusból vett spanyolországi mintákat laboratóriumban elemezték. Az Eurosurveillance című, fertőző betegségekkel foglalkozó folyóiratban közzétett eredmények azt mutatták, hogy a vírus több olyan mutációt is tartalmazott, amelyet korábban a madárinfluenzában még nem láttak.

Forrás: Index 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com