Ma már távolról is elvégezhető az agyi stimuláció a Parkinson-kóros betegek kezelésére

0

Több évtizede használja az orvostudomány az úgynevezett neuropacemakert: bizonyos agyi területek stimulálásával ugyanis csökkenthető a remegés, így a Parkinson-kór is kezelhető. A technológia fejlődésével az agyi stimuláció beállításait az orvos ma már távolról is elvégezheti. A témáról dr. Kovács Norberttel, a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának igazgatóhelyettesével beszélgetett az egy.hu.

A neuropacemaker beültetése segít kordában tartani a betegséget, ám a szükséges beállításokhoz a koronavírus-járvány előtt a betegeknek be kellett járniuk a klinikára. A járvány időszakában akkorát fejlődött a távkezelés lehetősége, hogy ma már egy applikáción keresztül, néhány kattintással lehet segíteni azokon, akiknek a betegség következtében például remeg a kezük. A módszer emellett többféle mozgászavarral járó, neurológiai eredetű betegségnél is hathatós segítséget nyújt, ilyenek a rosszul koordinált mozgás, az akaratlan mozgások, vagy a meglassulás.

Ezeket a tüneteket korábban csak gyógyszerrel tudták kezelni, áttörést az úgynevezett mélyagyi stimuláció hozott, ami azoknál a betegségeknél alkalmazható, ahol a kóros működés lokalizálható az agy egy apró centrumára, jelen esetben a thalamusra. Mint dr. Kovács Norbert mondta, oda helyezik az elektródát, és elektromos árammal célzottan stimulálják a területet. Csökken vagy megszűnik ezáltal a remegés, az akaratlan görcsös mozgás. Eddig világszerte körülbelül félmillió beteg kapott ilyen kezelést, nagyjából négyötödük Parkinson-kórban szenved.

„Bár sokak számára maga a neuropacemaker létezése is friss információ, ám ezt a fajta agyi kezelést már több évtizede végezzük, Magyarországon 21 éve TB-finanszírozottan érhető el. A mostani, valódi újdonság maga a távkezelés. A remegéssel járó betegségeket az agyban kórosan túlműködő területek okozzák, a stimulálás pedig ezt a működést normalizálja. A távkezelés tulajdonképpen egy kényelmi és biztonsági plusz. Korábban a kezeléseket, beállításokat kizárólag a rendelőben, személyes találkozással lehetett megvalósítani. A koronavírus-járvány időszaka abban segített, hogy sokkal hamarabb adtak rá zöld utat a hatóságok. A módszer főként a betegek számára kényelmes, hiszen ha bármi gond adódik, nem kell több száz kilométert utazniuk, ezáltal pénzt és időt spórolnak. A saját nappalijukban tudjuk kezelni őket” – nyilatkozta a klinika igazgatóhelyettese.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com