Kardiotanösvények a szív- és érrendszeri betegséggel élők rehabilitációjáért

0

A kardiológiai rehabilitációs centrumként működő Budapesti Szent Ferenc Kórház 2015-ben az intézmény közvetlen szomszédságában, a kis-hárshegyi erdőben hozta létre első kardiotanösvényét, amellyel fekvőbetegei rehabilitációs programját kívánta kiegészíteni. Az elsősorban szív- és érrendszeri betegséggel, magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek számára megalkotott túrát azonban lakossági megelőző, illetve szűrőprogrammá is kibővítette – írja a Magyar Orvosi Kamara.

A túraútvonalak meghatározott pontjain pulzusmérő állomások várják a résztvevőket, a mért pulzusértékek és néhány további egészségügyi információ megadásával pedig a szív egészségi állapotát lehet ellenőrizni úgy, hogy azokat a program helyi egészségügyi partnerintézménye kiértékeli, és amennyiben betegségre utaló jelet tapasztal, kivizsgálást javasol. Így a program betegségek kiszűrésére, szív- és érrendszeri események megelőzésére alkalmas.

Miért hozták létre?

Az Európai Unióban évente közel kétmillió ember halálát okozzák kardiovaszkuláris betegségek. A kardiometabolikus eredetű halálozás Magyarországon vezető halálok: a szív- és érrendszeri betegség, a cukorbetegség, a kóros elhízás és e betegségek következményei felelősek hazánkban a halálozások több mint feléért.

Másik sokkoló statisztikai adat, hogy az EU-n belül a magyarok élnek az egyik legrövidebb ideig, de ezen belül arányosan a legtöbb évet betegségben. Ez életminőség szempontjából is szerencsétlen konstelláció, egyúttal a legnagyobb egészségügyi ráfordítást igényli.

A klasszikus gyógyszeres ellátás mellett hazánkban a széles, nem kórházban fekvő célközönség számára a nyugat-európai országokkal ellentétben nem létezik hasonló konkrét, átfogó program. Kiemelt rehabilitációs centrumként a fenti adatok ismeretében hiánypótlónak látták a családok minden tagja részére sok helyszínen igénybe vehető programokat és az önellenőrzés és egészségnevelés e formáját, mert a kialakuló vagy kialakult betegségeket a jóval nagyobb költséget és halálozást okozó akut esemény (szívinfarktus, stroke stb.) előtt észleli, amik így már a korai tüneteket még nem okozó fázisban kezelhetők. Ezáltal a fekvőbeteg-ellátó rendszer leterheltsége lényegesen csökken, illetve a rizikófaktorokkal rendelkező lakosság élettartama nő. Emellett e programok az eseményen már átesett betegeknél a helyi szintű, család bevonásával végezhető rehabilitációt, életmódváltást segítik.

A program működése

A tanösvényt egy jelzéssel látták el, így ugyanolyan jól követhető túraútvonal, mint bármelyik jelzett erdei ösvény. Az egészségesek, terhelhetőbbek számára közepes és hosszú, a kevésbé terhelhető idős, beteg célcsoport számára egy rövidebb útvonal is rendelkezésre áll. Az útvonalakon emelkedők és hosszabb, kényelmes szakaszok váltják egymást. Az útvonalak kijelölése során a legújabb szakmai ajánlásokat vették alapul, hogy a legbiztonságosabb, de egyben a leghatékonyabb tréninget ajánlhassák a résztvevőknek. A már nem teljesen egészségeseket figyelembe véve úgy alakítják ki a túraútvonalakat, hogy nagy szintkülönbség ne legyen a túra során, így a távok jól bírhatók. A kiindulóponton egy részletes leírás fogadja a résztvevőket, és itt biztosítanak a túralapot is, amelyen lehetőség van beazonosítani az egyéni tréningzónát és rögzíteni a mért pulzusadatokat. A túralap a program végén kiértékelésre leadható az egészségügyi intézmény számára, amely szükség esetén időpontot ad kardiológiai kivizsgálásra. A pulzusmérő pontokat a túraútvonalon mindenütt táblákkal jelölték, a táblákon egyúttal a méréshez is pontos instrukciókat adunk. A túrát és a méréseket helyszínenként eltérő választékban kölcsönözhető eszközök segítik, például több tanösvényen lehetőség van pulzusmérő óra, illetve nordic walking bot kölcsönzésére. A minél hatékonyabb és megbízhatóbb ellenőrzés érdekében az is megoldható, hogy szakember által vezetett túrán vegyen részt az érdeklődő.

Hozadékok egyéni szinten

A program mérhető egészségnyereséget jelenthet az egyén számára. Akár már heti 2,5 óra mozgással is több mint 4 évvel növelhető az egészségben eltöltött évek száma. A program aktív résztvevőjének:

  • számottevően csökken a szív- és érrendszeri halálozás lehetősége,
  • szignifikánsan javul a vércukor-háztartása,
  • javul a vérzsír-összetétele,
  • csökken a testsúlyfeleslege,
  • mérséklődik az esetleges szorongása, depressziója,
  • javul a fizikai terhelhetősége, fokozódik az állóképessége,
  • csökken az újabb éresemény (infarktus /stroke) kialakulásának esélye,
  • információkhoz jut továbbá egészségi állapotáról, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatairól,
  • tájékozódhat a séta/túrázás élettani fontosságáról, így hosszú távon egészségtudatosabbá válhat.

Hozadékok társadalmi szinten

A kezdeményezés a hazánkban vezető halálokot jelentő betegségek elleni küzdelemben európai szinten is egyedülállónak számít. A programban országosan már több mint tízezren vettek részt, amelynek kapcsán a magukat egészségesnek gondoló túrázók 3 százalékáról derült ki, hogy mielőbbi szakorvosi vizsgálatra szorulnak valamilyen komolyabb kardiovaszkuláris megbetegedés miatt. Éves szinten továbbá több tucat beteget sikerül kiszűrni a túraútvonalakon.

A program olcsón, a beteg vagy egészséges célcsoportot és családtagjait bevonva, az egészségügy részleges tehermentesítése mellett a hazai mortalitási és morbiditási adatokat javítja, miközben családi és társadalmi szinten támogatja az egészségtudatos életmódot.

Merre tovább?

Eddig országosan hét helyszínen nyílt kardiotanösvény: a Hárs-hegyen, Normafán, Újpesten, a Hármashatár-hegyen, Miskolcon, Veresegyházán és a Kékestetőn. A cél egy országos hálózat, hogy bárhol az országban bárki számára relatív közelben elérhető legyen a program. A túrák nappali kórházi életmódprogramunk részeiként további célcsoportokat is bevonnak (pl. obes betegek), és tervben van a túraprogram kerekesszékesek, fogyatékkal élők számára kidolgozott alternatíváinak létrehozása is.

Forrás: Magyar Orvosi Kamara

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com