A hasnyálmirigy érintettsége COVID-19 betegség esetén

0

Egyre több adat bizonyítja, hogy a SARS-CoV-2 vírus megfertőzi a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeit és ezáltal befolyásolja a cukorbetegek állapotát – írja az otszonline.hu. 

A Spanyol Diabetes Társaság (SED) XXXIII. Nemzeti Kongresszusa kiterjedten foglalkozott a COVID-19 és a cukorbetegség/vércukorszint-zavarok összefüggésével, a hasnyálmirigy érintettségével a COVID-19 során.

Dr. Alexander Kleger (Ulm, Németország) és munkatársai bebizonyították, hogy a SARS-CoV-2 képes megfertőzni a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeit, ami magyarázhatja, hogy a COVID-19-ben szenvedő betegek néha miért tapasztalnak a vércukorszint szabályozásának nehézségeire utaló tüneteket. Ezen túlmenően jellemezték a SARS-CoV-2-vel megfertőződött béta-sejtekben kialakuló rendellenességeket, amelyek hozzájárulhatnak a COVID-19-betegeknél tapasztalt metabolikus szabályozási zavarokhoz.

A kutatók 2020 márciusa óta tapasztalták a hasnyálmirigyet érintettségét COVID-19 betegség esetén, és már az augusztusban közzétett tanulmányok egyértelműen jelezték, hogy a megfertőződöttekben a cukorbetegség súlyosbodik, illetve azt, hogy a SARS-CoV-2 fertőzést elszenvedettekben nagyobb eséllyel diagnosztizálnak újonnan kialakult eseteket. Azt is kimutatták, hogy a kórházban kezelt, nem diabeteses COVID-betegeknél 5 nappal a kórházi felvétel után gyorsan emelkedett a glükózszint.

A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy ez a szabályozási zavar hosszú ideig fennáll a COVID-19-ből való felépülés után is. „Azt tapasztaltuk, hogy a betegek jelentős részénél a hiperglikémia egy ideig fennmarad, a kórházban kezeltek esetében (akkor is, ha nem volt szükség lélegeztetésre vagy egyéb intenzív terápiára) a gyógyulást követően akár több mint 2 hónapig is eltarthat”- mondta Kleger.

Teljes tartalom 

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com