Retinavizsgálat során mesterséges intelligencia szűri a szívinfarktusra való kockázatot

0

A tudósok kifejlesztettek egy olyan mesterséges intelligencián alapuló rendszert, amelyik képes elemezni akár egy optikusnál vagy szemész szakorvosnál végzett rutinszerű szemvizsgálat eredményét, és ez alapján ki tudja szűrni azokat a pácienseket, akiknek nagy a szívinfarktusra való kockázatuk – írja az mkardio.hu. 

Az orvosok jól tudják, hogy a retina hajszálereinek a változása előrejelzi a keringési rendszer és a szív betegségeit. A Leedsi Egyetemen vezetett kutatásban mélytanuló technológiával tanították a mesterséges intelligenciát arra, hogy képes legyen önállóan is leolvasni a retinavizsgálat során alkotott képet, és ez alapján azonosítsa azokat az embereket, akik az elkövetkezendő évben szívinfarktust kaphatnak. A mélytanulás az algoritmusok összetett rendszere, amelynek köszönhetően a számítógép az adatsorozatokban önállóan fel tudja fedezni a mintázatokat, és ez alapján önállóan tud döntéseket hozni.

A Nature Machine Intelligence című folyóiratba írt cikkükben a kutatók arról számoltak be, hogy ennek a mesterséges intelligenciát használó rendszernek a pontossága 70-80 százalékos, és másodlagos referenciaforrásként használhatják egy részletes szív- és érrendszeri kivizsgálás során. A retinavizsgálatnál alkalmazott mélytanulási technológia forradalmasíthatja a szívbetegség valamilyen gyanújával vizsgált pácienseknek a rendszeres szűrését.

A szemfenéki artériás és vénás rendszer eltérései alapján következtetni tudunk a szervezet egyéb helyein lévő erek állapotára. Az akut és a krónikus hypertóniás szemfenéki elváltozások, valamint a retinális artériás és vénás keringészavarok is magasabb kardiovaszkuláris kockázatra engednek következtetni. Számos esetben ezen szemészeti vizsgálatok derítenek fényt az egyéb rizikófaktorokra (pl. koleszterin) és sürgetnek egyéb kardiológiai (pl. echokardiográfia, EKG) és laborvizsgálatokat.

Rendkívül fontos, hogy az artériás ágak elzáródása sürgős szemészeti ellátást igényel, hiszen a szakszerű kezelés hiánya maradandó látásvesztéssel járhat. Leginkább a szív- és érrendszeri betegségekben nyújt majd nagy segítséget a mesterséges intelligencia, azonban a későbbiekben a cukorbetegség különböző szövődményeinek korai felismerésében is nagy segítséget jelenthet” – egészíti ki Dr. Cserháti Zoltán a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com