Magyar Innovációs Nagydíjat érdemelt ki a remdesivir segédanyagának kifejlesztése

0

A tavalyi év legkiemelkedőbb magyar fejlesztési eredményeiért odaítélt Magyar Innovációs Nagydíjat a CycloLab Kft. érdemelte ki a COVID-gyógyításban alkalmazott remdesivir hatóanyag ciklodextrin-alapú segédanyagának kifejlesztéséért. A koronavírus-járvány idején nagy volt az igény a COVID ellen esetleg hatékony terápiákra. Az egyik lehetséges gyógyszerként alkalmazták a remdesivirt is szerte a világon, a szervezetbe való hatékony bejuttatásához viszont elengedhetetlen volt a CycloLab által fejlesztett és gyártott segédanyag.

A Magyar Tudományos Akadémia Szente Lajossal, az MTA levelező tagjával, a CycloLab Kft. társalapítójával és tudományos tanácsadójával beszélgetett a ciklodextrinek kutatásáról és fejlesztéséről.

„Mi a kutatás-fejlesztést szolgáltatásként nyújtjuk, elsősorban problémamegoldók vagyunk. Emellett azonban megtartottuk a tudományos kutatási vonalat is – mondja Szente Lajos. – A munkánk során nagy tapasztalatot szereztünk szénhidrátok (főképpen ciklodextrinek) kémiai módosításában és alkalmazásában.”

A ciklodextrineket több mint száz gyógyszer segédanyagaként alkalmazzák,

egy megbízó cég például azért fordult a CycloLabhoz, hogy egy nemsokára generikussá váló hatóanyaghoz készítsék el a bejuttatásához, megfelelő felszívódásához elengedhetetlen segédanyagot, egy bonyolult összetételű izomerelegyet, amely a megfelelő összetételben tartalmazza a meghatározott ciklodextrin-izomereket. A gyártás eljárásának kidolgozása mellett olyan analitikai módszert is kidolgoztak, amelynek segítségével a szintetikus fejlesztő labor és a minőség-ellenőrzés állandó kommunikációban állhatott egymással, így mindig biztosítani lehetett a komponensek nagyon szigorúan szabályozott összetételét.

Az így kifejlesztett termékből évente néhány száz kilogrammot állítottak elő, és valószínűleg a cég vezetőinek fejében sem fordult meg, hogy ebből az anyagból valaha is ennél nagyobb mennyiségre lesz igény. Aztán eljött 2020 márciusa, és a világot letarolta a COVID-19-pandémia. Gyakorlatilag minden szóba jövő, már kifejlesztett és klinikailag tesztelt gyógyszermolekulát kipróbáltak a SARS-CoV-2 vírus ellen, és az egyik legígéretesebb gyógyszerjelöltnek a remdesivirt tartották. A hatóanyag egy antivirális gyógyszer, és eredetileg a hepatitisz-C és az ebola kezelésére fejlesztették ki. A COVID elleni, különböző súlyosságú megbetegedés esetén mutatott hatásosságáról megoszlanak a vélemények, vannak a hatásosságát igazoló és cáfoló kutatási eredmények is.

Ettől függetlenül a remdesivir alkalmazásához rengeteg ciklodextrin segédanyagra van szükség, hiszen egy ampullában az intravénásan beadandó készítmény 97 százaléka a ciklodextrin segédanyag, és csak három százalékot tesz ki a remdesivir. A CycloLab forgalma az egekbe szökött a ciklodextrin iránti kirobbanó kereslet hatására. Mint Szente Lajos elmondta, 2020 márciusáig 200-300 kilogramm ciklodextrint gyártottak havonta, de ez a mennyiség

hirtelen felugrott havi egy-két tonnára, ahogy rengeteg remdesivir hatóanyagú gyógyszerre volt szükség.

„Hatékony szervezéssel sikerült elérnünk, hogy több műszakos termeléssel folyamatosan állítsuk elő az anyagot – folytatja Szente Lajos. – Minthogy nagyon beteg emberek kapták a gyógyszert, elsődleges fontosságú volt, hogy a segédanyag tökéletes tisztaságú legyen. Mindezt úgy kellett biztosítanunk, hogy globális vészhelyzet volt, az Egyesült Államokba kellett sürgősséggel szállítanunk, és a munkatársaink is veszélyhelyzetben dolgoztak.”

A CycloLab kutatói feltételezik, hogy a ciklodextrin nem pusztán segédanyagként működik a COVID-ellenes gyógyszerekben, hanem

önmagában is lehet antivirális hatása.

Forrás: MTA

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com