Magas vérnyomás gyermekkorban: már az 1-3 éves kisgyerekek is helytelenül, felnőtt módra táplálkoznak

0

A gyermekkori primer hipertónia rizikó tényezői a kis születési súly, a megterhelő fizikai vagy szellemi munka, a kövérség, a pozitív családi előzmény. Ha családban előfordult primer hipertónia és/vagy fiatal felnőttkori szív-érrendszeri esemény akkor annak előfordulása a gyermekeknél még korábbi életkorban várható – írja Dr. Szabó László gyermekgyógyász, nefrológus, hipertonológus szakorvos. 

Amikor magas vérnyomás gyanújával jelentkezik egy család, a kivizsgálásnál először kizárjuk a szekunder hipertónia lehetőségét, keressük az egyes szervek veleszületett vagy szerzett betegségét. Az alapvizsgálatok az előzmények kikérdezésével és a fizikális vizsgálattal indulnak, majd a laboratóriumi vizsgálatok, vizelet, vérvizsgálatok, majd hasi ultrahang, EKG, szív ultrahang vizsgálat következik. Nagyon fontos a szemfenék vizsgálat, mely a tartós magas vérnyomás érelváltozásait korán jelzi. Gyanú esetén további speciális vese, szív hormonális vizsgálatokat végzünk.

Sajnos az életmód helytelen változása miatt gyermekkorban megjelennek olyan állapotok, betegségek melyek korábban csak a felnőtt lakosságra voltak jellemzőek. A mozgásszegény életmód (számítógép, videó, televízió), a zsíros, fűszeres, kalóriadús, sós táplálkozás (gyorséttermek terjedése) eredményezi, hogy egyre több kövér kisgyermeknek lesz magas vérnyomás betegsége, felnőtt típusú cukorbetegsége. Ezen helytelen életmód miatt már gyermekkorban is megjelent az elsődleges, primer hipertónia, sőt egyre fiatalabb életkorban, már 5-6 évesen is jelentkezik. Legtöbbször a kövér hipertóniás gyermeket kövér hipertóniás szülő kíséri. Így teljesen érthető, hogy az egész család mozgásszegény életmódot folytat és kalóriadús, zsíros, fűszeres ételeket eszik, s mindent megsóz, mielőtt megkóstolná, megízlelné az ételt.

Egy magyarországi felmérés szerint már az 1-3 éves kisgyerekek is helytelenül, felnőtt módra táplálkoznak. Négyszer annyi sót fogyasztanak, mint a javasolt, ugyanakkor natív cukrokból, zsírokból is sokat fogyasztanak, szemben a kevés rost dús ételekkel, főzelékekkel. Általános iskolás gyerekek, akik szeretnek gyorséttermekbe járni, egyetlen „meleg szendviccsel” több kalóriát fogyasztanak, mint az egésznapi kalória szükségletük.

Magas vérnyomásra utalhat a gyakori fejfájás, szédülés, orrvérzés, fáradékonyság, de sokszor tünetmentesen áll fenn. Tünetmentes esetben is a magas vérnyomás károsítja az ereket, elsősorban a vesében, szemben és másodlagos betegségeket okoz, mely további vérnyomás emelkedéshez vezet. Ezért mindenképpen kezelni kell a gyermekkori magas vérnyomást.

A magas vérnyomás betegség kezelése gyermeknél is összetett. Amennyiben szekunder hipertónia igazolódott, az elsődleges ok megszüntetése, műtéti kezeléssel vagy gyógyszeresen szükséges és eredményes. Tüneti gyógyszeres kezelés is legtöbbször szükséges.

A primer hipertónia betegség kezelésében elsősorban a nem gyógyszeres kezelést alkalmazzuk gyermekeknél is. Ez diéta és rendszeres dinamikus mozgás. A családi halmozódás csak annyiban jó, hogy ha komolyan gondolják a gyermek problémáját, akkor talán az egész család változtat az életmódján. Magáért nem teszi meg, de a gyermekéért, talán igen. Mert ilyen esetekben nagyon fontos, és könnyebben kivitelezhető, hogy az egész család együtt diétázik, és együtt mozog. A diéta a mozgásnak megfelelő kalória alsó értékén van, de a sózást teljesen tiltjuk. Javasolt a kevesebb fűszer, cukor, zsír. Törekedjünk arra, hogy ne éhezzen a gyermek és ne szenvedés árán valósítsa meg a diétát. Ezért sokkal több rost dús ételt, salátákat, főzelékeket javaslunk.

Tüneti gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Gyermekkorban is ugyanazokat a vérnyomás csökkentő gyógyszereket alkalmazzuk. Törekszünk a napi egyszeri egy gyógyszeres kezelésre. Súlyosabb esetben gyógyszer kombinációkra is van lehetőség hasonlóan, mint felnőttkorban. Több modern hatásmechanizmusú gyógyszer nincs törzskönyvezve gyerekekre, de számos gyógyszervizsgálat van folyamatban ezek gyermekkori engedélyezésére is.

A jól beállított hipertóniás gyermek gondozása során otthoni vérnyomásmérést javaslunk hetente egyszer nyugodt körülmények között, lehetőleg ugyanabban a napi időpontban. Háziorvosi ellenőrzést havonta javaslunk.

Forrás:  Dr. Szabó László gyermekgyógyász, nefrológus, hipertonológus szakorvos; Heim Pál Gyermekkórház Budapest; Családgondozási Módszertani Tanszék, Egészségtudományi Kar, Semmelweis Egyetem, Budapest

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com