Szenior Akadémia: Az alvásról

0
A Szenior Akadémia 2022-es tavaszi online szemeszterének ötödik alkalmán dr. Bódizs Róbert, a Semmelwis Egyetem Magatartástudományi Intézet kutatási igazgatóhelyettese az alvás témakörét járta körbe. 
„Alvás, neurális oszcilláció, kogníció” című előadásában dr. Bódizs Róbert, a Magatartástudományi Intézet kutatási igazgatóhelyettese kiemelte, az alvás az idegi hálózatok alapvető sajátossága, a szándékos testmozgás és a külső ingerekre adott reakciók csökkenése jellemzi. Alvás közben  fokozódik a sejtosztódás, a szövetek közötti tér tisztul – ismertette. Ébrenlét közben egyfolytában tanulunk és tapasztalunk, de véges az a kapacitás, amit fel tudunk fogni, az alvás segít, hogy ne telítődjön túl a szinaptikus hálózatunk – magyarázta. Az alvás másik funkciója, hogy az új emlékeket el kell rendezni, bele kell helyezni a meglévő ismeretrendszerünkbe, az új ismeretek beépülnek a régiek hálójába, ezáltal rögzülnek is. Számos kísérlet igazolta, ha a megtanultakra alszunk, akkor másnap jobban emlékezünk rájuk. Felidézte az 1960-as években született önkéntes alvásmegvonási világrekordot, amely során egy 17 éves fiú 11 napot (264 óra) töltött folyamatosan ébren és semmilyen maradandó egészségkárosodást nem figyeltek meg nála.

Azt, hogy miért éppen éjszaka alszunk, a cirkadián, azaz napszaki élettani ritmusunk határozza meg, amit pedig a sejtjeinkben megtalálható gének szabályoznak belülről – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes. Ennek a meglehetősen bonyolult rendszernek a kialakításáért és fenntartásáért az agy alsó felületén található hipotalamusz egyik idegsejt-csoportja, a szuprakiazmatikus mag felelős. Ez az idegsejt-csoport rendezi össze (szinkronizálja) az egyes sejtjeink, szerveink belső ritmusát a külső behatások ritmusával. Többek között teszi ezt azáltal, hogy szabályozza a tobozmirigy melatonin termelését – magyarázta. A melatonin sötétség hatására fokozódó felszabadulása jelzi a szervezetnek, hogy éjszaka van, és beindít egyes biológiai folyamatokat, illetve szinkronizálja azokat. Például az éjszaka aktív állatok (nokturnális fajok) esetében, mint például a denevér vagy a patkány, növeli az aktivitást. Az ember diurnális lény, vagyis nappal tudunk hatékonyabban élni, fény hatására a diurnális fajok ébersége fokozódik. A melatonin szintjén kívül a maghőmérséklet és a vér kortizol szintje is utal a cirkadián ritmus változására. Az emberek testhőmérséklete éjszaka kicsit lehül, a nokturnális fajok pedig éjszaka, mikor aktívabbak felmelegsznek.

Alváslaborokban végzett úgynevezett EEG (elektroenkefalográfiai) vizsgálattal kimutatható, hogy ébrenlét közben az agyunkat ért mágneses ingerekre adott válasz nagyon komplex, térben tovaterjedő, változatos, szemben az alvás NREM fázisával, amikor ugyanarra az ingerlésre egyszerű választ adunk.

Teljes tartalom

Forrás: Semmelweis Egyetem / YouTube

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com