Nincs olyan, hogy „tökéletes” – Az énhatékonyság tanítható

0

Hruska Emese zenepszichológus, zenész, blogger, az ELTE Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet egyetemi adjunktusa a zenészek körében vizsgálta a perfekcionizmus és a teljesítményszorongás kialakulásának okait.  Az egyetem a tökéletességre törekvés veszélyeiről, terápiás lehetőségeiről kérdezte. 

Sokan törekszenek jó teljesítményre, de mikortól beszélünk maximalizmusról? Miért lehet káros?

A maximalizmusnak több formája van, de a legelemibb, hogy létezik pozitív és negatív maximalizmus, illetve vannak még a nem maximalisták (non-perfectionists), akik megelégszenek a közepes teljesítménnyel. Értelemszerűen minden maximalista a legjobbat szeretné kihozni magából, de amíg a pozitív maximalista az apróbb hibákat a fejlődési folyamat részének tekinti, és képes ezekkel együtt élni, addig

a negatív maximalista elkezd szorongani, nem képes a globális képet látni, mivel túlságosan belemegy a részletekbe, és csak a problémát keresi.

Úgy is mondhatjuk, hogy a pozitív maximalista a kiválóságra törekszik, nem pedig a tökéletesre. Viszont ehhez azt is hozzáfűzném, hogy tökéletes nem létezik, amire én is apránként jöttem rá.

Hogyan függ össze a maximalizmus a teljesítményszorongással?

A szorongás tulajdonképpen egy tünet. Vannak, akik jól teljesítenek nyomás alatt, és vannak az ún. teljesítményszorongók, akiknél téthelyzetekben a kelleténél jobban felszökik a kortizol- és adrenalinszint. Ezek stresszhormonok, és a tekintetben blokkolják az agyműködést, hogy a szorongást a szervezet veszélyként érzékeli, így a higgadt teljesítés helyett az agy riadót fúj a menekülésre. Ebből már nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ilyen helyzetben nem tudjuk kihozni magukból a tervezett teljesítményt. A megfigyelések szerint az a tendencia, hogy minél nagyobb valakinek a negatív maximalizmusa, annál nagyobb lesz a teljesítményszorongása.

Mitől válik valaki maximalistává? Lehet azonosítani az okokat?

Lehet egy veleszületett tulajdonság is, de a környezet hatására is kialakulhat. Óriási szerepe van ebben a szociális környezetnek, hogy kik vesznek minket körül, milyenek a szüleink és milyen tanáraink vannak, és milyen visszajelzéseket kapunk tőlük. A célok teljesítése szempontjából nagyon fontos, hogy ezek a személyek csak apró nehézségi fokokat állítsanak elénk, hogy mindig legyen sikerélményünk. Visszajelzés adásakor pedig soha nem a gyereket kell minősíteni, hanem azt, amit és ahogyan megcsinált. A személyre vonatkozó dicséret –  mint például az „Ügyes vagy!” – nyomás alá helyezi a gyermeket és rossz énkép alakulhat ki benne, ami a maximalizmus melegágya.

Hogyan lehet leküzdeni a maximalizmust? A magazinokban számos tippet olvashatunk, de milyen bizonyítottan hatékony módszerek léteznek?

A probléma elfogadása az első lépés a felszabadulás felé. A kognitív viselkedésterápiát már régóta használják a negatív maximalisták számára. Illetve Magyarországon is egyre elterjedtebb az ACT (Acceptance and Commitment Therapy, magyarul: Elfogadás és Elköteleződés Terápia), ami nyelvi szimbólumok révén segít eljutni addig a felismerésig, hogy a probléma ebben az értelemben nincs is, tehát nem valós, mivel csak a mi fejünkben létezik. Az ACT során a nemkívánatos belső élmények elfogadásával, azok viselkedésre kifejtett hatásával csökkenthető a maximalista mérce és a vele együtt járó szorongás is.

Ennél is fontosabb azonban a prevenció, aminek az alapja a megfelelő képzés:

a tanároknak meg kellene tanítani azt a nyelvezetet, amely nem ártalmas. Ugyanis fontos, hogy aki emberekkel foglalkozik, úgy tudjon visszajelzést adni, hogy az ne skatulyázza be a diákot, hanem ötletekkel és feltáró jellegű kérdésekkel segítse elő a fejlődést. Megjegyzem, nem könnyű ezt jól csinálni, de meg lehet tanulni, és óriási sikerélményeket ad mindkét fél oldalán!

A gyerekeknek pedig azt a szemléletmódot érdemes megmutatni, hogy az „elég jóra” törekedjenek, illetve mindig szem előtt tartsák, hogy nincs olyan, hogy „tökéletes”, mivel mindig lesz jobb, hiszen napról napra fejlődik az ember.

Teljes tartalom

Forrás: ELTE PPK

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com