A COVID összefüggésbe hozható a szürkeállomány és az agy térfogatának általános csökkenésével

0

Egy új képalkotó tanulmány szerint még az enyhe COVID-19 esetek is összefüggésbe hozhatók bizonyos agyi változásokkal – írja az otszonline.hu.

A COVID-fertőzöttek fertőzést megelőző és azt követő agyi mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálatának a Nature folyóiratban márciusban online megjelent eredménye a szürkeállomány és az agy térfogatának általános csökkenését mutatta, emellett a fertőzést átélteknél kognitív funkciócsökkenés is jelentkezett. Nagyobb mértékű szürkeállomány-vastagság és szöveti kontraszt csökkenés az orbitofrontális kéregben és a parahippocampalis gyrusban volt észlelhető, a szövetkárosodás markerei az elsődleges szaglókéreghez funkcionálisan kapcsolódó régiókban voltak jelentősebbek és az agy általános mérete is nagyobb mértékben csökkent a fertőzésen átesetteknél, a kutatók azonban óvatosságra intenek az eredmények értelmezésekor, és ezeket az agyi elváltozásokat igen kismértékűnek ítélik.

 Azt, hogy ezek az abnormális agyi változások a kórokozó patogén hatásainak vagy magának a vírus agyi terjedésének következményei, valamint, hogy előrevetítik-e a limbikus rendszer és ezen belül a memória jövőbeli sérülékenységét, továbbra vizsgálatok során kell tisztázni – hangsúlyozták Dr. Gwenaëlle Douaud (University of Oxford, UK) és munkatársai.

A kutatók az Egyesült Királyságban élő, körülbelül 500.000 egyén genetikai és egészségügyi adatait tartalmazó UK Biobank adatait elemezték. Közülük 785 olyan 51 és 81 év közötti felnőttet azonosítottak, akik két agyi MRI-n estek át körülbelül 3 év különbséggel, 401-személy SARS-CoV-2 tesztje volt pozitív a második vizsgálat előtt. Valamennyi elemzésbe volt személynél kognitív teszteket is végeztek mindkét agyi képalkotó vizsgálat idején.

A Biobank központok azonos MRI-vizsgálatokat és szkennelési módszereket alkalmaznak az agy különböző régióinak és működésének leképezésére.

Az eredmények azt mutatták, hogy bár a szürkeállomány bizonyos mértékű elvesztése az idő múlásával normális, a SARS-CoV-2-vel fertőzött egyének 0,2-2%-os agyszövetveszteséget mutattak a szaglásban jelentős szerepet játszó gyrus parahippocampalisban, az orbitofrontalis kéregben és az insulában. A COVID-fertőzésen átesettekben továbbá nagyobb mértékű volt az agytérfogat csökkenése és kognitív funkciók romlása.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com