Járványügyi szabályok ha Ausztriába indul síelni

0
Az év végi zárlat után szigorú biztonsági előírások mellett kezdődött meg a téli szezon Ausztriában. A Turizmus.com összeszedte, milyen feltételek mellett utazhatnak be és élvezhetik az osztrák pályák örömeit a síelésre vágyó magyarok. 
A korábbiakhoz képest fontos változás, hogy a turisztikai célú beutazáshoz immár az úgynevezett 2G+ szabálynak kell megfelelni, vagyis a 2G-igazoláson (oltott vagy gyógyult státuszú) felül vagy egy friss PCR-teszttel, vagy emlékeztető oltással is rendelkezni kell. A Turizmus.com felhívja a figyelmet, hogy a szolgáltatások csak 2G-vel vehetők igénybe és legyen kéznél az FFP2-es maszk!
Ekkor kell PCR-teszt a beutazáshoz

A 2G+ szabály értelmében azoknak, akik felvették az emlékeztető oltást (3. oltás vagy Janssen vakcina esetén 2. oltás), illetve akik 2 (Janssen esetén 1) oltás mellett estek át igazoltan a betegségen, nem szükséges a beutazáshoz pluszban PCR-tesztet is bemutatniuk. Az összes többi esetben a belépéshez 2G-igazolásra, ezen felül pedig egy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre van szükség.

A 12 év alatti gyermekektől Ausztria a belépéshez nem kér 2G-igazolást és tesztet sem szükséges végeztetni. 12–15 éves kor között PCR-teszt és a negatív teszteredményeket tartalmazó Holiday Ninja Pass kell a belépéshez, 15 év felett pedig a fenti szabályok érvényesek.

Az elfogadott vakcinák

A Magyarországon alkalmazott oltóanyagok közül az Ausztrián belüli belépéshez (szállodák, éttermek, hegyi felvonók, szabadidős, sport-és kulturális létesítmények stb.) kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott Pfizer, AstraZeneca, Janssen és Moderna vakcinákat fogadják el. Az országba történő beutazáshoz a fentiek mellett a kínai Sinopharm és Sinovac vakcinák is elfogadottak. A Szutnyik oltást egyáltalán nem ismeri el Ausztria.

Az Osztrák Turisztikai Hivatal (ÖW) a keleti vakcinával oltottaknak továbbra is azt javasolja, hogy végeztessenek antitesttesztet, és a pozitív eredmény után kérjék harmadik oltásukat egy EMA által engedélyezett mRNS-vakcinából (Pfizer vagy Moderna).

A két igazolás (antitest + oltás) ebben a kombinációban érvényes a belépés igazolására minden olyan helyszínen, ahol a 2G-szabálynak kell megfelelni. A 2G-státusz igazolására a legalkalmasabb az EU digitális Covid-igazolása (zöld útlevél), de a német vagy angol nyelvű igazolás, illetve oltási útlevél is megfelelő.

Az osztrák járványügyi intézkedésekről az austria.info oldalon talál részletes magyar nyelvű tájékoztatót.

Forrás: turizmus.com 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com