Szlovéniában harmincéves korig csak Pfizer/BioNTech vakcinával oltanak

0

A szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottsága javaslatára harmincéves korig csak Pfizer/BioNTech vakcinával oltanak az országban – jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter hétfőn Ljubljanában.

Kiemelte: általánosságban is elmondható, hogy az mRNS alapú vakcinát (Pfizer/BioNTech és Moderna) előnyben részesítik a vektor alapú oltóanyagokkal (Johnson & Johnson és AstraZeneca) szemben, utóbbiakat csak külön kérésre alkalmazzák, és csak harmincéves kor felett, illetve azoknál, akiknél ellenjavallt az mRNS alapú védőoltás.

A testület azért élt az indítvánnyal, mert szeptember végén a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen koronavírus elleni egyadagos oltóanyagának alkalmazását követően egy húszéves nő vérrögképződés miatt meghalt. Ljubljana ideiglenesen fel is függesztette a vakcina használatát, míg ki nem derül, van-e összefüggés a haláleset és a vakcina felvétele között.

Bojana Beovic, a szakbizottság elnöke és Poklukar szerint a mostani lépésre azért volt szükség, hogy helyreállítsák a koronavírus elleni védőoltásokkal szembeni bizalmat.

Beovic a harmadik, erősítő oltások beadásával kapcsolatban elmondta: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlását követik, és hatvanöt évnél idősebbeknek javasolják a Pfizer vagy a Moderna vakcináját.
„Ezt azok kaphatják meg, akiknek gyenge az immunrendszerük, és úgy ítéljük meg, két adag vakcina nem volt elegendő” – mondta a szakember, hozzátéve: a harmadik oltáshoz a második oltás felvételétől legalább 28 napnak kell eltelnie.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com