Horvát egészségügyi miniszter: egyre fiatalabbak kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre

0

A koronavírus-járvány negyedik hullámában több a fiatal a kórházi kezelésre és lélegeztetőgépre szoruló betegek között – jelentette ki Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén.

„A harmadik hullámhoz képest a kórházi kezelésre szoruló betegek átlagéletkora hat évvel alacsonyabb, s azok, akik lélegeztetőgépre kerülnek, 64-69 évesek” – jelezte a tárcavezető.

Kiemelte: szeptemberben heti szinten átlagban 5360 új fertőzöttet azonosítottak, akinek 81,2 százaléka nem volt beoltva. Figyelmeztetett továbbá, hogy a lélegeztetőgépre kerülő betegek 94 százaléka a beoltatlanok közül kerül ki. Összehasonlítva a járvány harmadik és negyedik hullámát azt mondta: a delta variáns miatt a negyedik hullámban sokkal gyorsabban alakulnak ki szövődmények és súlyosabb a kórkép, ezért a betegek sokkal előbb kerülnek lélegeztetőgépre.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtöki jelentése szerint Horvátország egésze átkerült a piros, súlyosan fertőzött régiók listájára. Ezzel kapcsolatban Twitter-oldalán a miniszter azt írta: ez annak az eredménye, hogy alacsony az átoltottság és az emberek nem tartják be a járványügyi intézkedéseket. „Ebből az a kiút, ha minél többen beoltatják magukat, amivel növelik a védettséget mindenki számára” – hangsúlyozta.

Az elmúlt 24 órában 941 új esetet azonosítottak Horvátországban, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2-koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 380 ezret. A vírus okozta Covid-19-ben az elmúlt napon tíz beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8405-re emelkedett. Kórházban 554 beteget ápolnak, 58-an vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 750 418-an kaptak védőoltást – a jogosultak 43, a felnőtt lakosság 51,8 százaléka -, közülük 1 640 053-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 1016 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon egy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 269-en vannak kórházban, 63-an intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 013 494-en kaptak védőoltást, közülük 925 525-en már a második adagot. Ez az oltásra jogosult lakosság 48, illetve 44 százaléka.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com