Kezeletlen diabetesben súlyosabb lefolyású a SARS-CoV-2 fertőzés

0

Újabb adatok bizonyítják, hogy kezeletlen diabetesben súlyosabb lefolyású COVID-19 fertőzéssel kell számolni – írja az otszonline.hu. 

Egy retrospektív tanulmány szerint kezeletlen cukorbetegeknél és a magasabb vércukor-szinttel rendelkezőknél súlyosabb COVID-19-re és hosszabb kórházi kezelésre számíthatunk és várható gyógyulási arányuk is rosszabb azokhoz képest, akik diabetesét gyógyszeresen kezelik, és vércukorszintjük jól kontrollált– mondta el az American Diabetes Association 2021-es tudományos ülésén Dr. Sudip Bajpeyi (University of Texas, El Paso), a tanulmány vezetője.

Ezek az eredmények ismételten hangsúlyozzák a diabetes felismerésének, montirozásának, a vércukor normalizálásának fontosságát. Az ADA sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy 122 millió amerikai szenved diabetesben vagy prediabetesben, és az USA-ban minden nap több mint 4000 személynél diagnosztizálnak diabetest. A COVID-19-ben elhunyt amerikai betegek 40%-a diabeteses volt, 10 kórházban fekvő COVID-os és diabeteses beteg körül 1 egy héten belül meghalt.

Dr. Rodolfo J. Galindo (Emory Healthcare System, Atlanta) elmondta, hogy a tanulmány eredményei összhangban vannak azokkal az előzetes megfigyelésekkel, hogy a kórházi kezelés során észlelt hiperglikémia diabetesben (és diabetes nélküli esetekben is) jelzi, hogy a betegség rosszabb lefolyású lesz, és magasabb halálozással jár.

„A hiperglikémiát aggresszíven kell kezelni – függetlenül a diabetes diagnózisától, vagy a HbA1c értéktől”

-figyelmeztetett Dr. Galindo. A betegeket a kórházi elbocsájtás után is javasolt követni, mivel a „stressz-hiperglikémiás” (egy akut betegség során megemelkedett vércukorszintű) betegek kb. 30%-ánál egy éven belül valóban diabetes jelenik meg, és még az is elképzelhető, hogy a COVID-19 betegség után ez még nagyobb arányú.

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com