A SARS-CoV-2 fertőzés hosszan elhúzódó gyomor-bél tünetei

0

A gasztrointesztinális panaszok és a krónikus fáradtság a SARS-CoV-2 fertőzés után még hónapokig fennállhatnak – írja az otszonline.hu.

Az évenként tartott Digestive Disease Week (DDW 2021) egyik előadásán arról számoltak be, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés lezajlása után 5 hónappal a híg széklet, a szomatizáció (testi betegség nélküli neurológiai problémák) és a krónikus fáradtság kb. kétszer-háromszor gyakoribb, mint azokban, akik nem estek át a fertőzésen. A SARS-CoV-2 fertőzés hosszan elhúzódó következményei súlyosabbak azoknál, akiknél az akut fertőzés alatt is hasmenés jelentkezett.

A SARS-CoV-2 és a gasztrointesztinális tünetek kapcsolata

Akut fertőzésekben elég gyakoriak a gasztrointesztinális tünetek. Leggyakrabban ezek társulnak a SARS-CoV-2 fertőzés mellé is: a különböző feldolgozások szerint 4-40%-ban észlelhető hasmenés. Ugyanakkor nem világos, hogy ezek a tünetek miért maradnak fenn tartósan, a fertőzés után hónapokig. Egy kontroll nélküli kínai kohorsz vizsgálatban a betegek 15-24%-ában a fertőzés után 3 hónappal étvágyvesztés, hányinger, savas reflux és hasmenés volt észlelhető, egy másik kínai vizsgálatban 6 hónappal a fertőzés után 5%-ban észleltek hasmenést és hányást.

Ismert, hogy a gasztrointesztinális rendszer bakteriális, vírusos és protozoa fertőzései növelik a működésbeli zavarok (pl. irritábilis bélszindróma, funkcionális dyspepsia, krónikus fáradtság, tb.) kockázatát. Ennek alapján feltételezhető, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés is hosszabb időtartamra befolyásolhatja az agy-bél tengelyt, hisz egészen biztosan módosítja a bél mikrobiomot. Gyomor-bélpanaszok esetén tehát mindig gondolni kell az anamnézisben szereplő COVID-19 lehetőségére, és ismert COVID-os betegeknél számítani kell az IBS irritábilis bélszindróma (IBS) fellángolására.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com