Új utat mutat a kézfertőtlenítők körében a a Pécsi Tudományegyetem találmánya

0

Forradalmian új utat mutat a kézfertőtlenítők körében egy új találmány, mely a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetének, valamint Farmakognóziai Intézetének oktató-kutató munkatársainak köszönhető. A szer, amely elsősorban természetes anyagok felhasználásával készül, baktériumok és vírusok ellen is hatásos, várhatóan 2021-ben már termékként vásárolható meg. A kézfertőtlenítő gél megalkotásában oroszlánrészt vállaló Ámanné dr. Takácsi-Nagy Annát kérdezte az Univ Pécs. 

Amikor először hallottam erről a gélről, 2020 kora tavaszán, arra gondoltam, mennyire időszerű ez az innováció.
Pedig nem a covid kapcsán kezdtük el ezzel foglalkozni! Jóval a vírus megjelenése előtt indult a kutatás, és az ötlet eredeti gazdája dr. Horváth Györgyi docens asszony, aki a Farmakognóziai Intézet munkatársa. Annak idején, amikor ez az elképzelés megfogalmazódott, abban az intézetben bontogatta szárnyait hallgatóként Lendvai Botond, aki mára már kollégánk. Ő szintén részt vett a későbbi projektben, sőt, a szakdolgozata is erről a témáról szól, ma pedig már az intézetünkben foglalkozik ugyanennek a kérdéskörnek más, új szempontú megközelítésével. Úgy gondolom, szerencsés véletlenek sorozatának köszönhető, hogy a Farmakognózia Intézet és a Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet két munkacsoportja együtt kezdett dolgozni. Az ötlet ott keletkezett, a mi intézetünk pedig a megvalósító. Arról nem tehetünk, hogy úgy alakult, ennyire van aktualitása a kézfertőtlenítők használatának, de kétségtelen, hogy tudjuk hasznosítani ezt az új megoldást a járványidőszakban is.

Mennyiben új a korábbiakhoz képest ez a kézfertőtlenítő gél?

 Nem konvencionális anyagokkal dolgozunk: újfajta a hatóanyagkombináció, illetve újfajták a technológiai anyagok is.

Ha jól tudom, alig van benne alkohol.
Valóban, éppen az a gélünk egyik lényege, hogy az alkohol nem, mint hatóanyag van jelen, hanem mint technológiai segédanyag, kis mennyiségben. Nyilván valamennyire érvényesül a hatása, de nem az alkohol a hatóanyag önmagában.

Mi a baj az alkohollal a kézfertőtlenítés kapcsán?
Az alkohol tényleg elpusztítja a kórokozókat, de emellett dehidratálja az emberi bőrt, és ezt tartós használat esetén mindenki megérzi. Olyan összetevőket próbáltunk összeválogatni, melyek ezt a szárító hatást nagymértékben meggátolják.

A gélt széles körben tesztelhették a PTE polgárai. Milyen visszajelzések érkeztek a termékre és magára tesztelés tényére? Nem emlékszem arra, hogy hasonló projekt lett volna korábban a PTE-n belül egy termékfejlesztés kapcsán. A személyes tapasztalatom az, hogy sokan várták, hogy akár naponta többször kipróbálhassák a különböző épületekbe kihelyezett tégelyekből a gélt.
Nagyon lelkes volt mindenki, kiugróan sok volt a kérdőívünk kitöltéseinek a száma. Értékeltük a visszajelzéseket, többféle szempontból. Például, hogy mennyire irritál, vagy mennyire érzi ragacsosnak valaki a kezét, vagy akár mennyire akar megszabadulni a géltől. Mennyi idő alatt párolog el, mondjuk egy 15 perces időintervallum után mennyire érzi selymesnek a kezét. Bizony, volt olyan vélemény, hogy “Lemostam.” Nyilván a kritika fényében változtattunk a készítményen. A legutolsó felmérésünk pont arról szólt, hogy hosszabb távú használat után mit éreznek a felhasználók.

A teljes tartalom ide kattintva olvasható.

Forrás: univpecs.hu

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com