A rossz minőségű szénhidrátok fokozzák a szívinfarktus, a stroke és a halálozás kockázatát

0

Egy öt kontinens lakosságának adatait felölelő globális tanulmány szerint a rossz minőségű szénhidrátokban gazdag táplálkozás fokozza a szívinfarktus, a stroke és a halálozás kockázatát – számol be az otszonline.hu. 

Az adatokból is kiderült, hogy a rossz minőségű szénhidrátokat nagy mennyiségben tartalmazó úgynevezett magas glikémiás diéta káros hatása független attól, hogy az adott személynél korábban már diagnosztizáltak-e szív- és érremdszeri betegséget vagy sem.

New England Journal of Medicine című lapban most nyilvánosságra hozott vizsgálat minden eddiginél nagyobb földrajzi régióból gyűjtött adatokat dolgozott fel egy táplálkozási szempontból nagyon sokszínű populációra vonatkozóan, ami azért is lényeges, mert eddigi tapasztalataink jórészt iparilag fejlett országokból származtak.

A a Population Urban and Rural Epidemiology (PURE) vizsgálatba összesen csaknem 140 ezer, 35-70 éves személyt vontak be, akiket mediánértékben 9,5 éven át követtek nyomon.

Kérdőíves módszerrel mérték fel a résztvevők hosszú távú táplálékbevitelét annak érdekében, hogy kiszámíthassák a glikémiás indexet (mely megmutatja, hogy az adott élelmiszer miként befolyásolja a vércukorszintet) és az étrendből adódó glikémiás terhelést. Az utánkövetési periódus alatt 8780 halálesetet és 8252 jelentős szív- és érrendszeri eseményt regisztráltak.

A szerzők aszerint sorolták be a szénhidrátbevitelt, hogy az mennyiben tartalmazott a vércukorszintet más szénhidrátfajtáknál nagyobb mértékben megemelő – magas glikémiás indexű – szénhidrátokat, és ezeket az adatokat összevetették a halálozás és kardiovaszkuláris betegségek előfordulásával.

Azt találták, hogy azok körében, akik szénhidrátfogyasztása a glikémiás index szerinti felső 20%-os tartományba esett, 50%-kal megemelkedett a szív- és érrendszeri események, a szívroham, stroke és halálozás kockázata azoknál, akiknél már korábban kardiovaszkuláris betegségük volt, de még az ilyen anamnézissel nem rendelkezők körében is 20%-os volt a rizikóemelkedés. Ugyancsak jelentősebb kockázatfokozódást észleltek az elhízottak esetén is.

További részletek : Orvostovábbképző Szemle Online 

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com