Ugrásszerűen nőtt a tüdőgyuladás elleni védőoltást igénylő idősek száma Kaposváron

0

Hétszeresére nőtt a baktérium okozta tüdőgyulladás elleni védőoltást igénylő idősek száma az idén a múlt évihez képest Kaposváron, a jelentős változást a koronavírus-járvány hatásával indokolta a város polgármestere kedden a somogyi megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) azt mondta: Kaposvár 2005. óta biztosítja a tüdőgyulladás elleni vakcinát térítésmentesen a 65 év felettieknek, az oltást tavaly százötvenen, az idén ezren kérték a háziorvosuktól.

A politikus felhívta a figyelmet, hogy ez az oltás nem nyújt védelmet a koronavírus ellen, arra ugyanis a koronavírus elleni vakcina ad majd védettséget, de a pandémia „kihozta belőlünk, hogy kezdjünk el foglalkozni a saját egészségünkkel”.

A tüdőgyulladással szembeni oltások beadása várhatóan még az idén megkezdődik és január elején befejeződik, 16 millió forintos költségét az önkormányzat állja – közölte. Szita Károly kiemelte, Kaposvár államilag nem támogatott védőoltások térítésmentes biztosításával két évtizede járul hozzá a helyi lakosság jólétéhez, egészségének megőrzéséhez.

Az első kezdeményezés 2000-ben az influenza elleni védőoltás volt, amelyért akkor még fizetniük kellett az időseknek – mutatott rá a polgármester, majd hozzátette, hogy 2008-tól a méhnyakrákkal, 2016-tól a bárányhimlővel szembeni védőoltásokat finanszírozták. Szita Károly hangoztatta: ezeknek a vakcináknak a költségeit – kaposvári kezdeményezésre is – ma már az állam vállalja magára.

Jövő év közepétől a gyermekek agyhártyagyulladás elleni védőoltását biztosítja térítésmentesen a somogyi megyeszékhely, erre a célra 15 millió forintot különít el a költségvetésében – közölte. A településvezető megjegyezte, Kaposvár évente 25-30 millió forintot költ különböző, államilag nem támogatott védőoltásokra.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com