A PTE podcastja a klímaváltozás egészséghatásairól

0

Egy éve fut már a klímaváltozás egészségügyi hatásai miatt életre hívott nemzetközi tananyagfejlesztési projekt, a CLIMATEMED. A fejleményekről és részletekről a kezdeményezés szakmai vezetője, a pécsi orvoskar Orvosi Népegészségtani Intézetének egyetemi adjunktusa, dr. Girán János mesélt, írja a PTE. 

A WHO becslései szerint 2030 és 2050 között az éghajlatváltozással összefüggő egészséghatások a halálesetek éves számát 250 ezer fővel növelhetik. Ennek oka az újonnan kialakuló fertőző és nem fertőző betegségek gyakoriságának a növekedése, valamint a szélsőséges időjárási helyzetek okozta többlethalálozás.

Az Amerikai Orvosi Szövetség szerint a klímaváltozással kapcsolatos orvoslás 2035-re várhatóan önálló szakterületként fog működni a belgyógyászaton belül, ezért javasolja, hogy a témával összefüggő tantárgyak oktatása az orvosképzés teljes folyamatában jelenjen meg. A pécsi orvoskaron már munkába is fogtak, és az Európai Unió Erasmus+ programjának a keretében egy nemzetközileg is úttörő mintatananyagot készítenek – ez a CLIMATEMED-projekt.

A projekt részleteit a PTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Népegészségtani Intézetének egyetemi adjunktusa, dr. Girán János ismertette az orvoskar Spotify-csatornáján meghallgatható podcastban. Az adjunktussal Schweier Rita beszélgetett.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com