A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek javíthatják a COVID-19 lefolyását

0

Az eddigi kutatási eredmények széles körű áttekintése azt mutatta, hogy a magas vérnyomás elleni gyógyszereket szedő betegeknél kisebb volt a súlyos COVID-19 betegség lefolyása és a halálozás kockázata, mint azoknál a betegeknél, akik nem szedték ezeket a gyógyszereket.

A COVID-19 világjárvány korai szakaszában aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az elsősorban magas vérnyomás kezelésére alkalmazott ACE-gátlók (angiotenzinkonvertáló-enzim gátlók) és ARB-k (angiotenzin II receptor blokkolók) szedése súlyosbíthatja az esetleges fertőzés kimenetelét.

Mindkét gyógyszer kölcsönhatásba lép a vérnyomás szabályozásában részt vevő sejtek felszínén található ACE2-vel (angiotenzin-konvertáló enzim 2). A SARS-CoV-2 koronavírus az ACE2-t használja, mivel a receptorokon keresztül bejut az emberi testbe és megfertőzi a gazdasejteket. Néhány tudós feltételezte, hogy az ACE-gátlók vagy ARB-k szedése növelheti ezen receptorok számát, és ezáltal súlyosbíthatja a fertőzést.

2020 májusában az Medical News Today egy viszonylag kis létszámú tanulmánya beszámolt arról, hogy nem talált kapcsolatot a gyógyszerek szedése és a COVID-19 kialakulásának kockázata között.

Most az Egyesült Királyság kutatói a legnagyobb metaanalízisben összesen 19 tanulmány adatait elemezték ennek a kérdésnek a kivizsgálására. Munkájuk további megnyugvást hozott, mert azt találták, hogy a gyógyszerek nem növelik a súlyos COVID-19 vagy a fertőzés okozta halál kockázatát.

A Current Atherosclerosis Reports-ban megjelent tanulmány azt sugallja, hogy a gyógyszerek hosszú távú használata – amelyet a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők is szednek – csökkentheti a fertőzés súlyosságát és javíthatja a túlélést.

Az Egyesült Királyság Kelet-Anglia Egyetemének kutatói a Norfolki és a Norwichi Egyetemi Kórházzal (UEA) együttműködve 28 872 COVID-19 beteg adatait elemezte. Azokra a betegekre összpontosítottak, akik „kritikus állapotban”, például lélegeztetőgépen voltak. A betegek egyharmada hipertóniában szenvedett, és a betegek egynegyede ACE-gátlót vagy ARB-t szedett.

A betegek ilyen nagy aránya valószínűleg a súlyos COVID-19 fokozott kockázatának az eredménye a szív- és érrendszeri betegségben, magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedő egyének körében – mondta Dr. Vassilios Vassiliou, az UEA Norwich Medical School vezető kutatója.

„De az igazán fontos dolog, amit megtudtunk, az volt, hogy nincs bizonyíték arra, hogy ezek a gyógyszerek növelnék a COVID-19 súlyosságát vagy a halál kockázatát”.

„Épp ellenkezőleg, azt tapasztaltuk – különösen a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél -, hogy lényegesen alacsonyabb a halál és a betegség kritikus lefolyásának a kockázata, ezért valójában védő szerepük lehet.”

A gyógyszereket szedő hipertóniás betegek körében a kritikus COVID-19 vagy halál esélye 33% -kal alacsonyabb volt, mint azoknál a hypertoniában szenvedő betegek körében, akik nem szedték ezetek a gyógyszereket.

Bár szignifikánsan nem állapítható meg, de az eredmények arra is utalnak, hogy csökkenhet a kockázat a gyógyszereket szedő összes beteg körében, beleértve azokat is, akiknek más szív- és érrendszeri betegségek miatt írták fel.

„Mivel a világ most felkészül a fertőzés lehetséges második hullámára, különösen fontos, hogy megértsük, ezek a gyógyszerek milyen hatást gyakorolnak a COVID-19 betegek állapotára. Azok számára, akik már korábban is szedték ezeket a gyógyszereket, kutatásunk jelentős bizonyítékokkal szolgál a további alkalmazásukra” – mondta Dr. Vassilios Vassiliou.

Hangsúlyozza azonban, hogy a tanulmány nem vizsgálta meg, hogy ezek a gyógyszerek alkalmasak-e a COVID-19-ben szenvedő betegek gyógyítására. Nem ismert az sem, hogy az ACE-gátlók és az ARB-k szedése milyen hatással van az olyan COVID-19 betegekre, akik korábban nem szedték ezeket a gyógyszereket.

Forrás: medicalnewstoday.com

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com